Välkända karaktärer i Gunneboskogen

Kultur

Hur gick det egentligen till när Pettson fick Findus? Det får du reda på om du besöker Teaterhusets sommarspel i Gunneboskogen.

Detta är den 28:e sommaren som Teaterhuset i Mölndal sätter upp en familjeföreställning. Precis som tidigare år spelas föreställningen utomhus i Byxorna nedanför Gunnebo slott. Under åren har många kända figurer dykt upp i Gunneboskogen, såsom Pippi Långstrump, Bamse och Emil i Lönneberga. Efter många år med önskningar från publiken har nu turen kommit till Pettson och Findus.

Hur det hela började

Föreställningen utspelar sig på gubben Pettsons gård och allt börjar med hur det gick till när katten Findus först kom till gården. Förutom Pettson och Findus får publiken träffa ett gäng kackliga hönor och några riktigt busiga men bestämda mucklor. Ibland tittar också grannen Gustafsson förbi för att låna något eller bara prata lite. Man kan tro att livet på den lilla gården skulle vara ganska lugnt men med en busig katt blir varje dag till ett äventyr.

Precis som de tidigare före­ställningarna är även den femte slutsåld när Härryda-Posten i lördags gjorde ett nedslag. I pausen får HP:s utsände chans att ta några ord med delar av ensemblen som är hemmahörande i kommunen.

Hur är det att göra den här typen av föreställning?

– Det är jätteroligt, säger Cornelia Lindström.

Skådespelarna är överens om att stämningen är speciell och de tycker även att det är roligt att spela inför barn med all respons de ger.

– De säger till exempel alltid var Pettson är om han har gått in i något hus, berättar Corenelia.

– Det är skillnad på att spela en föreställning som folk redan känner till för då har publiken en bild av karaktärerna eller så vet barnen kanske redan vad som kommer att hända.  Det är ett lite annat sätt att spela än om man skrivit föreställningen från grunden, säger Klara Lemurell.

Inte så nervöst

Iris Wallin, Cornelia Lindström, Ludvig Hansén, Sonja Jarenskog och Klara Lemurell har alla varit med och spelat familjeteater i Byxorna tidigare. Och speciellt nervösa blir de inte när de ska upp på scenen.

– Vid premiären var man nervös men nu är jag inte det, säger Iris Wallin som är yngst i sällskapet.

– Nu har det släppt, nu känner man att man kan det, fyller Cornelia Lindström i.

Den lilla nervositet som finns där är positiv menar de.

– Det är en ganska skön nervositet, för man blir lite taggad, säger Klara Lemurell.

Ensamblen består av totalt 28 skådespelare men alla spelar inte alla föreställningar, de är uppdelade i två grupper och de flesta gör tio föreställningar av totalt 20 stycken. Men det blir ändå mycket tid tillsammans. De har varit intensiva repetitioner sedan första maj och nu ger de föreställningar under en hel månad.

– Man blir ju väldigt bra kompisar och alla lär känna varandra väldigt bra så det är jätteroligt, säger Cornelia Lindström.

– Man blir lite som en familj över sommaren, säger Klara Lemurell.

Lika roligt på scenen

Publiken skrattar mycket genom hela föreställningen men det är tydligt att skådespelarna har minst lika roligt.

– Man längtar i ett år, säger Cornelia Lindström.

– När sista föreställningen är slut går man hem och gråter lite och sedan kommer man tillbaka nästa år, skrattar Sonja Jarenskog och får medhåll från kompisarna.