• Bilder: Leif Lundvall
    Fiolspelaren Olof Bergström från Mölnlycke är en av årets Erik Sahlströmsstipendiater.

Det är musik som gäller för Olof

Kultur

Sjuttonårige Olof Bergström har precis kommit hem från en intensiv vecka på fiol- och nyckelharpskursen på Ekebyholms slott i Uppland.
– Jag är fortfarande lite trött för det blev mycket spelande och många sena kvällar och nätter, säger Olof när HP träffade honom någon dag efter att han har kommit hem.

Olof är en av årets två Erik Sahlströms-stipendiater och priset var en plats på den eftertraktade kursen.

– Att jag fick stipendiet var väldigt roligt. Jag blev verkligen överraskad och väldigt glad när jag fått veta att jag fått det. I juryn sitter bland annat Benny Andersson men honom fick jag tyvärr inte träffa, säger Olof.

Hela nittio skickliga stråkmusikanter var med under veckan. De allra flesta spelade nyckelharpa, ett instrument som har ett starkt fäste i Uppland. Många av spelmännen var äldre men det var också åtta ungdomar med och det blev många timmars musicerande tillsammans.

– Jag lärde mig massvis. Jag tycker väldigt mycket om folkmusik. Där spelar alla med alla och man spelar de låtar som man kan sedan tidigare eller som man övar in tillsammans. Det blir ett häftigt sound med fiol och nyckelharpa, säger Olof.

Kursveckan avslutas traditionsenligt med en konsert med musik och sång i Rimbo kyrka. Olof och Albin Myrin, som är den andre stipendiaten, fick under kvällen bland annat spela var sitt solonummer.
– Jag spelade en polska efter Sven Hassellöf och så spelade Albin och jag, en norsk polska från Lom tillsammans. Det gick bra och många kom fram efteråt och sa att det var fint.

Kulturskolan

Olof började spela fiol i Kulturskolan när han började i trean. Då liksom nu har han Lars Broman som lärare.
– Det är fiol som jag har som mitt huvudinstrument. Musik finns i familjen. Min morbror spelar fiol och pappa spelar både gitarr och flöjt. Det var nog han som fick mig intresserad av folkmusik och det passar mig bra eftersom jag gillar att spela på gehör.

Olof är också en av medlemmarna i Västra Låtverkstan. Det är en grupp ungdomar mellan 14 och 20 år från Västra Götalandsregionen som spelar folkmusik.
– Vi träffas några helger per år och spelar. Det är väldigt roligt för jag gillar att spela tillsammans med andra.

Läser spetsutbildning

Till vardags går Olof på Hvitfeldska gymnasiets spetsutbildning i musik i Göteborg och har precis gått ut andra året.
– Jag valde Hvitfeldska eftersom musiklinjen där är bra. Det är ganska mycket som är annorlunda jämfört med ett vanligt gymnasium. Man får privatlektioner, det är ensemblekurser, det är mycket musikteori och man får lära sig arrangera och komponera bland annat.

Musik är det stora intresset och Olof spelar också gitarr och bas.

– Jag spelar i ett band som heter Polyfunk som spelar funkmusik och så sjunger jag i Hvitfeldskas kammarkör också. Däremot gillar jag inte sport, säger Olof som beskriver sig själv som lite lat, självgående och nöjd med det mesta.

Sjuttonåringen tänker sig en framtid inom musiken i någon form. Efter gymnasiet är tanken att han ska söka in på någon folkhögskola med bra musikinriktning.

Leif Lundvall

  • Leif Lundvall