Bild: Adam Andersson
Jan Inge Forsberg grundade Pixbo Wallenstam för 37 år sedan. Nu kliver han av ordförandeposten i klubben.

Efter 37 år – Forsberg lämnar ordförandeposten i Pixbo

Innebandy

Han grundade klubben som idag är en av världens äldsta och anrikaste innebandyklubbar. Nu kan Härryda-Posten berätta att Jan Inge Forsberg lämnar ordförandeposten i Pixbo Wallenstam.

Det började med att Jan Inge Forsberg, som inledningsvis var volleybollspelare, bestämde sig för att tillsammans med några kompisar börja träna innebandy. De hade däremot svårt att få träningstider i någon inomhushall då de trots allt bara var ett gäng vänner och inte någon förening.

– Då bestämde vi oss för att starta en förening. Vi hade svårt att bestämma oss om ett namn och ville heta någonting häftigt, men när vi aldrig kom överens bestämde vi oss bara för att döpa den till Pixbo, säger Jan Inge Forsberg.

37 år senare är Pixbo Wallenstam en av, om inte den, äldsta innebandyklubben i världen. Man har gått från ett kompisgäng till att vinna SM-guld och vara en stor maktfaktor i svensk innebandy. Gemensam nämnare för samtliga 37 år är att Jan Inge Forsberg antingen suttit på posten som ordförande eller vice ordförande, men den kommande säsongen kommer det inte bli på det sättet. HP kan nu berätta att Forsberg valt att kliva av från posten.

– Det är olika anledningar. Dels är det bra att det kommer in folk som brinner och glöder för det för det är svårt att göra det varje dag i 37 år. Sedan tycker jag det känns bra att klubben fungerar utan mig. Jag vill att det ska vara så och jag vet att det kommer bli så, säger Forsberg och fortsätter:

– Sedan har jag företaget (Renew, där Forsberg är VD) med 40 anställda som även finns i Tyskland och Schweiz. Det tar sin lilla tid. Sedan är jag engagerad i sportpartiet och det är valår med kommunfullmäktigemöten och liknande vilket också tar tid. Sedan har jag ju familj och hundar och är tränare för F04 så det är egentligen inte mer drastiskt än så. Tiden till att göra allt så bra som jag vill finns inte riktigt, säger Forsberg.

Forsberg kommer sitta kvar som ledamot i styrelsen i Pixbo Wallenstam så helt lämnar han såklart inte klubben i sitt hjärta. Han kommer också vara engagerad i den nya arenan som han hoppas få se färdig inom ett par års framtid och menar att det finns mycket förarbete att göra inför det. Framför allt kommer perioden fram till att den står klar bli en tuff sådan för Pixbo Wallenstam.

– Det kommer gå bra, men det kommer att bli tufft. Alla våra konkurrenter har så mycket bättre förutsättningar när det kommer till arenor. Tar vi Uppsala som exempel med en arena som är byggd för 200 miljoner med fyra träningsplaner med läktare där alla träningsplaner är bättre än Wallenstamhallen. Så vi kommer få ett par tuffa år fram till vi får en ny arena. Jag skulle vilja säga att det handlar om att överleva tills dess, vilket vi kommer att göra, men det blir tufft, säger Forsberg.

Om du blickar tillbaka från starten och till vart Pixbo hamnat, vad tänker du?

– Det jag tänker på är att man måste våga för att vinna. Vi har blivit en av Sveriges största föreningar med drygt 1 000 medlemmar och lite så har det varit med mitt företag och politiken också. Jag gillar när folk anser att det inte går att lösa saker och det är lite att bita i. Jag vet att det går om man bara brinner för det, säger Forsberg.

Finns det någon separationsångest att släppa efter så här många år?

– Nej, tvärtom. Jag har haft det tidigare, men nu vill jag släppa och se att det kommer rulla på ändå vilket jag är helt övertygad om att det kommer göra, säger Jan Inge Forsberg.

Vem som ersätter? Det måste klubbas igenom på klubbens årsmöte innan det är helt klart, men HP kan berätta att det stora huvudnamnet till att ta över är Fredrik Löfgren som idag sitter som ledamot i styrelsen.

– Han är vettig och har sunda idéer. Samtidigt brinner han för idrott, barn och ungdomar. Jag tror att han blir jättebra om det blir han när valet är gjort, säger Jan Inge Forsberg.

  • Adam Andersson031-98 50 67