• Bilder: Privata
    Ida och Alma Johansson.

Systrarna knep varsitt SM-guld

Cykel

Lillasyster Alma Johansson och storasyster Ida Johansson är båda två bäst i Sverige. Alma är det dessutom för fjärde året i rad vilket tangerade alla tiders rekord.

Det var under svenska mästerskapets andra disciplin, linjelopp, som Alma Johansson skulle skriva in sig i historieböckerna. Johansson som cyklar för Mölndals cykelklubb var en av de stora favoriterna efter att ha vunnit SM på distansen de tre föregående åren.

Johansson som tävlar i flickor upp till 14 år visade från start att hon ville vara med i täten och efter de två första av tre varv lade hon in stöten och på det sista varvet kunde hon mer eller mindre ensam rulla över mållinjen för sitt fjärde raka linjeloppsguld på SM, vilket är ett tangerat rekord på raka SM-guld i den distansen.

Guldet var dessutom Alma Johanssons andra guld för mästerskapet då hon även vann tempoloppet dagen innan. Här var det inget snack om saken för Johansson som var en av de sista att starta och bara drygade ut marginalen till andraplatsen. I mål var hon sedan 30 sekunder före näst bästa cyklist.

Storasyster svarade

I samma distans, men i klassen upp till 16 år tävlade Ida Johansson och även hon skulle visa att hon ville ha med medaljstriden att göra tidigt. Johansson kom iväg bra, men var också en av de första att starta så det blev en lång väntan efter att hon passerat mållinjen innan det kunde konstateras att det blev ett SM-guld även till henne med blott en sekunds marginal.