Bild: Adam Andersson
Positiva. Vänsterpartiet ser Landvetter Södra som en positiv utveckling och menar att det är ett bättre alternativ att bygga bostäder på det sättet än att göra centrum ännu tätare på hus.

V vill stå fast vid sin profil

Val 2018

Emot vinstdrivande skolor och vårdalternativ och för en solidarisk och finansierad välfärd som ska ske via skattesedeln. Vänsterpartiet i Härryda vill växa, men ska inte göra det genom att ”locka” till sig väljare.

I en Alliansstyrd kommun som Härryda har Vänsterpartiet fått jobba lite i motvind med sina två mandat i kommunfullmäktige de senaste fyra åren. Bengt Andersson var inte direkt överraskad över resultatet i det förra valet. Inte heller kring hans eget parti som han menar brukar förhålla sig ganska väl till rikssnittet.

– Det var väl ingenting som gjorde en förvånad direkt. Eller det vet jag i och för sig inte om det var någon som blev, men det kändes ganska väntat, säger Bengt Andersson.

Nu stundar ett nytt val som bara är drygt två månader bort och de flesta partierna är i full gång med att marknadsföra sig och sin politik, men det arbetet har Vänsterpartiet i Härryda avvaktat med. Man kommer inleda det i viss mån under augusti, men väljer annars att inte gå på den linjen.

– Jag tycker inte att man ska locka väljarna för mycket. Det är lite fel det där tycker jag. Ett parti ska gå till val på en politik som man tror på. Inte en politik för att locka väljare. Man ska gå på det man vill göra och tycker folk att det är bra så ska de rösta på oss och tycker de inte att det är bra så ska man rösta på något annat. Om alla kör en politik för att locka väljare så vet ju folk snart inte vad det är för skillnad på partierna. Man måste ha en profil, säger Andersson.

”Tror inte det blir mer”

Andersson hoppas att hans parti ska ta ett steg i rätt riktning i det kommande valet, men väljer ändå att vara försiktigt optimistisk på kommunnivå.

– Skulle vi få ett mandat till så är det väldigt bra, men jag tror inte att det kommer bli mer än så.

Hur och när väcktes ditt politiska intresse?

– Det började på högstadiet. Det var det här med klasskillnader som gjorde mig intresserade. Då röstade jag på Socialdemokraterna, men jag var inte medlem. I riksdagen röstade jag faktiskt på Socialdemokraterna fram till 1994 och sedan bytte jag.

Varför valde du just Vänsterpartiet?

– Jag är för att man ska ha en solidarisk finansierad välfärd. Det ska ske via skattesedeln. Har man hög lön och stora inkomster ska man betala mer i skatt. Ödet drabbar oss olika och det har jag själv fått erfara på nära håll. Vissa blir sjuka och vissa har sämre inkomst. Solidarisk finansierad välfärd ser jag som en skyldighet.

Har du någon politisk förebild?

– Olof Palme. Han kom från en välbärgad familj, men ändå slogs han mot orättvisorna i världen. Han stred för dem. Det tycker jag var väldigt starkt gjort, men han fick betala ett högt pris. Han var ju även väldigt känd internationellt.

Vilket är ditt politiska mål?

– Då får jag säga att Vänsterpartiet kommer in i regeringen.

Om du var tvungen att rösta på ett annat parti än ditt eget, vilket skulle det vara?

– Socialdemokraterna hade jag röstat på då.

Vilka är dina personliga hjärtefrågor?

– Jag är väldigt emot vinster inom skola och omsorg. Vård också för den delen. Man ser att de privata aktörerna tar för sig mer och mer och det är inga problem om de har några små bolag. De gör säkert bra jobb också, men får du in stora riskkapitalbolag så har de ju bara ett syfte och det är att tjäna pengar. Det är så fel att göra det på offentlig verksamhet, men där har vi ju svenska folket med oss. Jag tror majoriteten av moderaterna också vill ha vinstförbud, men ledningen har sålt sig. Så är det.

– Svenska skolan har ju också fått väldigt mycket kritik utomlands. Sverige är ju enda landet i världen som tillåter vinstdrivande skolor. Skulle det vara en bra idé att ha det kan man ju fråga sig varför det bara är Sverige som har det.

Vilken politisk händelse har påverkat dig mest? Varför?

– Framsteg var ju när vi fick nej till EMU (ekonomiska och monetära unionen). Då hade man kämpat nästan ett år innan och pratat om varför vi inte ska gå med i EMU. Många säger ja eller nej till euro, men det är inte det som det handlar om utan det är ja eller nej till EMU. Trots att vi inte hade de ekonomiska resurserna på nej-sidan så lyckades vi ändå vinna. Det var en stor seger.

  • Adam Andersson031-98 50 67