• Bild: JENNY FÖRANDER
  Hanna Eliasson väljer ofta badet vid Örtjärn. Det är nära Nysäter där hon bor och det är lätt att hålla uppsikt över barnen.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  HOPPSUGEN. Olivia Lundstedt (på trampolinen) gillar badet vid Frökens udde för att det är djupt och går att hoppa från olika höjder.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  POPULÄR BRYGGA. En varm dag är det många som svalkar sig vid Frökens udde i Landvettersjön.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  VAN VID VATTEN. Linnea Ekberg jobbar som simlärare. Allra bäst trivs hon vid badet i Västra Nedsjön hemma i Hindås.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  GASSANDE SOL. Hanna Eliasson och sonen Sixten trivs på stranden tillsammans med Marlene och Ellot Höjlund.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER

Sommaren då alla ville bada

Härryda kommun

En sån badsommar!
– Man hinner knappt komma upp innan man blir varm igen, skrattar Emilia Lundstedt, 13 år, från Mölnlycke.

I Härryda kommun finns cirka 160 sjöar så det saknas inte möjligheter att svalka sig en varm sommar som denna.

Frökens udde i Landvettersjön är en av sju badplatser som sköts om av kommunen. Christer Andersson är samordnare åt de fem personer som gör dagliga besök på badplatserna för att tömma sopor och toaletter, se till att det finns toalettpapper och titta över området så att det ser bra ut. Bryggor inspekteras, trasiga plankor byts ut.

– Det är ett fantastiskt roligt jobb, speciellt på sommaren. Det är ju helt fantastiskt med det här vädret, säger Christer.

Brukar ni passa på att bada själva när ni är ute och jobbar?

– …Neej, det gör vi inte. Men det händer att vi måste åka ut och titta på hopptornen. Om det inte finns någon båt tillgänglig får vi simma ut. I Hindås är det en bra bit, i Landvetter, Gingsjön och Rammsjön får man också simma för att komma till hopptornen.

Vad inspekterar ni på hopptornen?

– Att konstruktionen är hel så att det inte är några sprickor, att det inte är några vassa kanter på trappstegen. Ibland kan det ju vara lite tjo och tjim på baden på kvällarna.

Mer att göra

Christer Andersson bekräftar att de har betydligt mer att göra en sån här sommar då badplatserna är så gott som fulla varje dag. Det blir mer skräp och mer slitage på bryggor och annat.

– Det blir ju mycket, men generellt med tanke på hur mycket folk det är så tycker jag att det är jättebra, säger han diplomatiskt.

På frågan om fler badplatser borde vara kommunala säger Christer ja utan att tveka.

– Jag tycker att vi ska ha badplatser överallt. Det är ju roligt, säger han.

Frökens udde populär

Populäraste baden tror han är Frökens udde och Sjöholmen i Landvetter, sett till hur många som badar där, men även i Gingsjön i Hällingsjö är det många som badar.

– Det är ju flest som badar i tätorterna men det märks att även de andra baden används väldigt mycket, säger Christer som när det inte är badsäsong sköter om andra kommunala anläggningar, som ishallen, konstgräsplaner, idrottshallar, lekplatser och näridrottsplatser.

Olivia Lundstedt, 15 år, hoppar från trampolinen vid Frökens udde gång på gång tillsammans med lillasyster Emilia och hennes kompis Ella Lysell. De säger att de badar flera gånger om dagen.

– Vi badar på lite olika badplatser, en dag badade vi på tre olika ställen; först i Mölndal, sedan vid Hästviken och sedan gick vi hit på kvällen, säger Olivia.

Frökens udde är favoritbadplatsen.

– Det är bra att de har flera olika höjder att hoppa ifrån och att det är djupt. Det är lite kallare här än i Hästviken (vid Råda säteri). Jag föredrar här men vi badar på båda ställena. Förr brukade vi bada i Finnsjön också men nu är det så lågt vatten så det går inte bada där, säger hon.

Emilia tycker också bäst om Frökens udde.

– Jag tycker här är väldigt fint. Det är roligt att det är en lång brygga, säger hon.

Ella sätter Frökens udde och Hästviken på delad förstaplats.

Gillar Västra Nedsjön

Bland badgästerna möter HP även Hindåsbon Linnea Ekberg iklädd Svenska livräddningssällskapets helröda mundering. Hon är här som simlärare i samband med ett livräddarläger.

– Jag sökte feriejobb för tre år sedan och fick sommarjobb som praktikant på simskolan. Nu har jag jobbat som simlärare i två år vid sidan av skolan, berättar Linnea.

När hon ska utse sin favoritbadplats blir det Västra Nedsjön hemma i Hindås.

– Jag trivs med den, det är ju där jag har vuxit upp, säger hon.

En annan populär badplats i Mölnlycke är den som ligger vid Örtjärn. Kommunen har bidragit med sand men i övrigt sköts badplatsen och bryggan av Nysäters fritids- och intresseförening. Hanna Eliasson och Marlene Höjlund är på stranden med sina barn.

– Det är en väldigt bra badplats när barnen är små. Det är lugnare här, jag är extremt tacksam att den finns, säger Hanna som bor i området.

Att badplatsen inte är så stor är en fördel.

– Då kan man ha bra uppsikt över barnen, säger Hanna.