Bild: Anna Mattisson

Älska den du vill

Gästkrönikan

Dottern och hennes kompis pratar om demonstrationer, eller parader som de kallar det. ”Jag har gått i en sådan parad en gång, Prideparaden.” berättar dottern stolt. Kompisen undrar vad det är och dottern berättar ”Det är en parad som handlar om att alla ska få älska den de vill! Och så har man regnbågsflaggor!”. Enkelt och självklart. Pride handlar dock inte bara om parader. Det sker mängder av möten, samtal, konserter, seminarier och mycket, mycket mer under prideveckan. Det är allvar blandat med fest och glädje. Fantastiskt. Jag och dottern går i paraden, för allas rätt att älska den man vill och att vara den man är. Vi går i paraden stolta över dem vi är, med en önskan att alla ska kunna vara stolta över sig själva och med en längtan efter ett samhälle där alla människor är lika mycket värda.

Snart är det val i Sverige. När jag går och röstar handlar det på ett sätt om samma sak för mig. Det handlar om en längtan efter ett samhälle där alla är lika mycket värda, ett samhälle att vara stolt över. Allt oftare träffar jag människor som säger att det inte spelar någon roll, att det inte är någon idé att rösta. Det skrämmer mig. Visst har jag också dagar då jag frågar mig om min röst verkligen spelar någon roll. Det händer att jag också blir besviken på både politiska beslut och enskilda politiker ibland, men så länge jag inte själv är beredd att ta på mig ansvaret att engagera mig politiskt får det vara så. Jag får helt enkelt stå ut med att det händer då och då. Dessutom inser jag att politik och demokrati i mångt och mycket handlar om att kompromissa. Trots att jag vet det tänker jag aldrig låta bli att rösta. Lika lite som jag kommer att ge upp tron på ett samhälle där det är gott att leva. Jag vill vara med och bidra till ett samhälle där människor ges möjlighet att påverka och ta ansvar för sina liv. Där människor som behöver hjälp får den hjälp de behöver och där vi tar hand om varandra. Där vi kan uttrycka våra åsikter utan att vara rädda och respekterar varandra även när vi tycker olika.

Däremot vill jag vädja till er som ställer upp och kandiderar i olika val, att ta uppgivenheten och frustrationen på allvar. Våga berätta vad du och ditt parti vill istället för att klanka ner på andra. Våga berätta om vilket samhälle du vill vara med att bygga. Jag vill vädja till dig som har en möjlighet att rösta att du ska ta dig tid att fundera på vilket samhälle du vill ha. Gör dig besväret att ta reda på vilket parti som ligger närmast dig och det du tycker. Jag tänker inte tala om hur du ska rösta, men jag kommer aldrig sluta säga att du ska göra det. Din röst behövs. Tillsammans förändrar vi världen.

  • Karin Karlsson, präst i Råda församling