Bild: Anett Aldman
Simon Aldman är näst bäst i Europa i sin ålder i vattenskidor.

Efter succésäsongen – Aldman tvåa på EM

Vattenskidor

Han har vunnit både nationellt och internationellt gång på gång under säsongen. Han har tagit sitt andra USM-guld och tangerat sitt personbästa. Nu är Simon Aldman också näst bäst i Europa.

Det har varit en framgångsrik sommar för Härrydas stora talang inom vattenskidor, Simon Aldman. Säsongen började med en seger på en internationell tävling i Italien, den följdes upp av vinst på hemmaplan och sedan ett tangerat personligt rekord och guld på en tävling i Karlstad. Det följde Aldman sedan upp med en USM-guld, vilket var hans andra i karriären.

Den gångna helgen var det dags för talangen att åka till Ukraina och slåss i ungdoms-EM.

– Jag hade rätt höga förväntingar eftersom att jag haft en så bra säsong och även hade en bra känsla efter träningen på plats. Jag var inte storfavorit på något sätt, men ändå med i toppen, säger Simon Aldman till Härryda-Posten.

Härrydasonen var sedan sist ut bland alla toppkandidater och visste därför exakt vad som krävdes för att han skulle vara med där uppe och slåss.

– Han som ledde hade klarat två bojar på elva meter och jag visste att jag var tvungen att topprestera för att slå honom, men jag kände ändå att det var möjligt. Jag visste att jag kunde göra det, säger Aldman.

Aldman klarade av tolv meter utan större bekymmer och tog sig ned till elva meter lina. Där klarade han av den första bojen, han klarade den andra och fick då möjlighet att säkra guldet. Härrydatalangen missade dock den tredje och hamnade i säråkning om guldet.

– Jag var lite nervös just innan säråkningen, men när den väl började så släppte det. Jag var ändå glad att jag hade säkrat en medalj.

Hans motståndare, österrikaren Nikolaus Attensam, var först ut och levererade tre bojar på elva meter lina. Aldman klarade sedan återigen av de första två bojarna på elva meter, men kom inte riktigt förbi den tredje och noterade 2,5 bojar i sitt säråk vilket gjorde att det blev en silverpeng.

– Jag var nöjd med silvret, men det är klart att det var lite surt att det inte blev guld när det ändå var så nära, säger Aldman.

Nu väntar närmast någon ytterligare tävling innan han till hösten beger sig till USA för tre tävlingar. Det blir första gången han tävlar på andra sidan Atlanten.

– Det ska bli riktigt spännande och kul. Jag gör mitt sista år som U14 och siktar på att slå det svenska rekordet där. Just nu ligger det på fyra bojar på elva meter lina i 55 kilometer i timmen. Jag har klarat tre bojar på elva meter i 55 kilometer i timmen tidigare så det är väldigt nära.

Vad är det som gjort att du haft den här utvecklingen det senaste året?

– Jag har varit och tränat i Italien och jag har varit och tränat i USA. Bland annat med en som heter Tomas Gustavsson som är väldigt bra. Det har hjälp mig mycket i min teknik, säger Simon Aldman.