• Bild: JENNY FÖRANDER
    FICK NOG. Tina Lundberg har dragit igång en lokalavdelning av Feministiskt initiativ i Härryda. Nu satsar hon på att bli invald i kommunfullmäktige.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER

Fi vill ta plats i Härryda

Härryda kommun

Som terapeut har Tina Lundberg kommit i kontakt med många våldsutsatta kvinnor och barn.
Nu tar hon engagemanget ett steg längre och kliver in i politiken.
– Jag hoppas att vi kommer in i fullmäktige, säger Tina som tog initiativet att dra igång Feministiskt initiativ i Härryda.

Tina Lundberg har jobbat som handledare åt polis och åklagare i frågor som rör sexualbrott och våld i nära relationer. Det faktum att så många brottsutredningar läggs ner för att polisen saknar resurser är en starkt bidragande orsak till att hon bestämde sig för att börja engagera sig politiskt.

Mängden brott som inte utreds innebär att det finns ett stort antal brottsoffer som svikits av samhället.

– Rättssäkerheten fungerar inte. Vart tar de vägen om de inte får stöd? Det finns hur mycket som helst att göra, inte minst när det gäller värde­grunden inom polisen. När man utreder brott krävs det att man har respekt för varje enskild individ och ärende, säger Tina som också anser att polisernas löner behöver höjas med tanke på vilket utsatt jobb de har.

Påverkad av ”metoo”

Metoo-rörelsen som kom i rullning förra hösten var en annan bidragande orsak till att Tina började engagera sig politiskt. Som terapeut har hon kommit i kontakt med många som drabbats av sexuellt våld och trakasserier, men ändå blev hon över­väldigad över omfattningen när kvinnor började våga berätta vad de varit med om.

– Att det var så stort, det visste jag inte. Att höga samhällsföreträdare använder den sexuella biten så upprör mig, vi måste lyfta frågan om missbrukandet av makt mot människor som är i beroende­ställning. En grupp som är väldigt utsatt är drogmissbrukande kvinnor som måste vara helt drogfria för att kunna få hjälp, vi måste öppna plats för dem. Det handlar också om unga kvinnor i krogmiljö som kan hamna i en form av prostitution – vi måste vara rädda om våra barn och hjälpa våra tjejer som växer upp i det här kommersiella jippot, säger Tina.

10 juni i år, med tre månader kvar till valet, startade Tina Feministiskt initiativs lokalavdelning i Härryda tillsammans med Nathalie Sundgren.

– Jag kör i 180 nu, säger Tina.

Hon har bland annat bjudit in partiledaren Gudrun Schyman som kommer till ett möte i Häradsdomar’ns gård i Härryda i eftermiddag.

– Alla är välkomna. Tanken är att det ska bli ett nära möte och efter att Gudrun har pratat kommer jag att lyfta våra frågor som vi ska jobba med här i Härryda, säger Tina.

Ont om tid

Med tanke på att tiden fram till valet är så knapp har hon och Nathalie Sundgren valt att inrikta sig på några områden som de anser vara mest prioriterade. Det handlar om utbildningsväsendet, socialtjänsten och lönerna.

– Det har varit ganska stor rörlighet bland personalen i förskolan. Vad ska vi göra för att få personalen att känna arbetsglädje? Mår de inte bra går det rakt över till barnen och så får det inte vara – det är barnen som är vår framtid.

Vill höja lönen

Fi vill satsa för att kommunens personal ska må bra och ha möjlighet att känna arbetsglädje. De vill utbilda personalen i feministiska frågor, höja lönerna och skapa en kvinnojour i Härryda kommun.

De vill också kvalitets­säkra kommunen för att se till att invånarna får det de har rätt till.

Om två procent av de röstberättigade i Härryda lägger sin röst på Fi kan partiet ta plats i kommunfullmäktige. Tina Lundberg binder sig ­inte till något speciellt block i kommunpolitiken.

– Det beror på vad vi får för möjlighet att driva våra frågor, men SD blir det inget samarbete med, säger Tina.