• Bilder: Adam Andersson

Mölnlyckegängets medaljregn i SM

Rodd

Junior-SM på hemmaplan i Rådasjön gav bra förutsättningar. Det tackade Mölndals RK:s Mölnlyckeroddare för och kammade hem medalj efter medalj i mästerskapet. Dessutom är en i gänget nyligen hemkommen från sin debut i junior-VM.

Det är måndagkväll och träningsdags för Mölndals RK när Härryda-Posten besöker klubben, men för inte minst fyra i gänget blir det en ganska lugn sådan. Johan Källström, Erik Källström, Ellen Hedenberg och William Okdahl kommer alla fyra från Mölnlycke, men är tävlandes för MRK och under helgen rodde hela gänget junior-SM på hemmaplan i Rådasjön.

Det skulle dessutom bli ett mycket framgångsrikt sådant. Johan Källström tog guld i sin ålderklass och brons i den äldre klassen individuellt.

– Det var kul att få ta guld. Jag fick en lite dålig start så där var jag lite orolig, men sista 250 meterna kändes det som att jag hade det ganska bra under kontroll. Jag tror faktiskt att det såg lite jämnare ut än det var, säger Johan Källström.

Över förväntan

I mix tog han en bronsmedalj i en äldre klass tillsammans med Ellen Hedenberg och ytterligare två lagkamrater trots att förberedelserna för just det varit minst sagt sparsamma.

– Vi hade verkligen inte tränat tillsammans så det fanns inga förväntningar. Sedan hängde vi bara med de andra och var till och med nära att bli tvåa. Vi är superglada över den medaljen, säger Ellen Hedenberg.

Silver individuellt

Hedenberg knep och ett silver i dubbel tillsammans med en lagkamrat och avslutade sedan med en silvermedalj i singel.

– Jag gjorde verkligen ett bra lopp i finalen så det var väldigt roligt. Jag fick en bra start och kunde spurta bra på slutet också, säger Hedenberg.

Kusinerna vann

För de lite yngre William Okdahl och Erik Källström, som också är kusiner, slutade också helgen med medaljfest. Okdahl och Källström har rott ihop i fyra år och när det då var dags för tvåmanna var det inget snack om saken. Mölnlyckeduon knep guldmedaljen med besked.

– Vi drog iväg direkt och ledde hela loppet, säger Okdahl som också fick med sig ett SM-guld i fyrmanna.

För Erik Källström blev det guld individuellt vilket gör honom till Sveriges bästa 13-åring.

– Jag får väl ändå säga att jag hade räknat med att vinna. Jag visste att förutsättningarna fanns, säger Källström.

För storebror Johan Källström var JSM inte enda mästerskapet han rott de senaste veckorna. 16-åringen var nämligen iväg på JVM för första gången i karriären för drygt två veckor sedan och rodde tillsammans med det svenska laget trots att han var två år yngre än de allra flesta motståndarna.

”Mycket större”

– Det var riktigt häftigt. Det är kul att veta att man har två år kvar dessutom. Det märktes att det inte var en vanlig tävling. Det var ­mycket­­ större och kändes verkligen, säger Johan Källström.

Är du nöjd med vad du presterade där borta?

– Ja, det är jag. Vi hade inte kunnat göra det så mycket bättre i laget. Vi åkte dit utan förväntningar, men jag ­tycker vi gjorde det riktigt bra, säger Johan Källström.

Idag är det dags för nästa milstolpe för Johan Källström och Ellen Hedenberg då båda Mölnlyckeborna börjar på roddgymnasiet i.

– Det känns lite nervöst faktiskt. Jag känner ingen i den klassen jag ska börja i, men det ska bli kul, säger Ellen Hedenberg.

  • Adam Andersson031-98 50 67