• Bild: JENNY FÖRANDER
    PÅ GÅNG. Skateboardåkarna har länge drömt om att bygga en skatepark i Mölnlycke. Nu är drömmen på god väg att förverkligas på Djupedalsområdet.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER

Nu växer skateparken fram på Djupedal

Mölnlycke

Bygget av en ny skatepark på Djupedalsområdet är nu i full gång. Tack vare ett investeringsbidrag från kommunen byggs nu hela parken i en etapp.
– Det kommer att bli helt sjukt, säger Jesper Hallberg, ordförande i Sjövalla FK:s skateboardsektion Chillskate.

Några av skateboardåkarna har mött upp vid byggarbetsplatsen där den nya skateboardparken håller på att växa fram. Väntan på en riktig utomhuspark har varit lång men nu verkar alla deras drömmar vara på väg att förverkligas och entusiasmen är stor.

– Det här kan bli den bästa parken i hela Göteborgsområdet, säger Emil Ljungholm.

Klubben har kämpat länge för att få en skatepark.

– Vi har ju alltid haft en inomhushall, men vi har alltid gått och småspånat lite om hur vi skulle kunna få till en utomhuspark. Längtan har alltid funnits där, säger Jesper Hallberg.

2014 ordnade kommunen så att en ramp och några skate­grejer placerades på Djupedalsområdet, men det var långt ifrån den skatepark som åkarna drömde om.

– Det som vi bygger nu är som att gå från noll till hundra, säger Emil Ljungholm.

Lägger ner sin själ

Designen av anläggningen har tagits fram av Bryggeriet bygg ihop med Chillskate.

– Jag har aldrig sett en park som den här. Jag trodde att parken skulle bli mer basic, men William Taylor som är byggledare lägger verkligen ner sig själ i parken. Will hittar på små förbättringar här och där och det ser helt sjukt bra ut, säger Jesper Hallberg.

Kommunen hade tidigare avsatt pengar till en skatepark i investeringsbudgeten för 2017, men någonstans på vägen blev parken bortprioriterad. I stället har Sjövalla FK sökt och beviljats bidrag från Allmänna arvsfonden och VG Idrotten. Även Bryggeriet bygg som utför arbetet har varit med och sponsrat.

Helena Sundbeck, kassör i Sjövallas skateboardsektion, är den som har drivit projektet.

– Det är tack vare Helenas aldrig sinande entusiasm som den här parken har blivit av, säger Claes Green, ordförande i Sjövalla FK.

Allt på en gång

När parken planerades lovade kommunen att bidra med pengar till en bowl, men de pengarna skulle klubben få först om ett par år. Tanken var därför att parken skulle byggas i två etapper. Tack ­vare att klubben nu fick möjlighet att söka ett kommunalt investeringsbidrag byggs hela parken på en gång.

Byggstarten blev dock lite försenad på grund av att kommunen efter beviljat bygglov ändrade sig om placeringen. Klubben fick i stället söka nytt bygglov för en yta längre österut på Djupedalsområdet.

Nu beräknas parken bli klar någon gång i höst.

– Den kommer att vara bra anpassad både för duktiga skejtare och nybörjare. Den blir ganska låg så yngre och nybörjare behöver inte vara rädda för att åka, säger Jesper Hallberg.

Öppen för alla

Anläggningen kommer att ägas av Sjövalla FK som disponerar den aktuella marken enligt ett avtal med kommunen, men kommer att vara tillgänglig för alla utan kostnad. Den består av 700 kvadratmeter åkyta och är i första hand till för dem som åker skateboard men BMX-cyklar och kickbikes välkomnas också på vissa tider.