• Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER

På jakt efter första mästartiteln

Mölnlycke

Isak Storme och Milton Pantzar. Lägg namnen på minnet för de kan vara schackvärldens framtida stjärnor.
I förra veckan möttes de under SS Manhems årliga schackvecka i Mölnlycke.

Remi. Så slutade det individuella mötet mellan framtidslöftena som faktiskt känner varandra ganska väl.

– Vi bor ihop, säger Milton och förklarar att de båda går på schackgymnasiet i Oslo.

Att flytta utomlands för att satsa på schackspelandet var ett stort steg. Det som driver dem är att utvecklas och bli så bra som möjligt. I framtidsvisionerna hägrar titlar som att bli internationell mästare och kanske en dag till och med stormästare, men för att nå dit krävs mycket tid och mycket träning.

Isak Storme kommer från Göteborg och tävlar för arrangörsklubben SS Manhem. Han fick upp ögonen för schack när han gick i trean i grundskolan.

– Jag tycker det teoretiska är intressant i kombination med det praktiska, att hitta bra drag och försöka överlista sin motståndare och samtidigt hantera tiden, säger han.

Milton Pantzar som vuxit upp i Stockholm började också spela schack i tioårsåldern. Hans pappa är schackspelare och har en internationell mästartitel.

– Vi spelar inte med varandra så ofta men vi brukar kolla på tävlingar och analysera spelet, säger Milton.

Rättvist spel

Han uppskattar att schack är ett väldigt rättvist spel.

– Det är inga turmoment, alla har samma förutsättningar.

Skolan de går på i Oslo är ett idrottsgymnasium där många av klasskompisarna håller på med andra idrotter. Totalt är det 15 elever som har schack som skolämne.

– Vi har tio timmar schack i veckan på skoltid och sedan lägger man mycket tid på det utanför skolan också, berättar Milton.

Under SS Manhems schackvecka pågår flera tävlingar parallellt. De mest namnkunniga spelarna deltar i Stormästarturneringen. ­Fyra av dem är redan stormästare, en titel som man sedan bär med sig hela livet.

– Det är svårt att bli stormästare. I Sverige har drygt 20 personer blivit stormästare genom alla tider, berättar tävlingsarrangören Sören Svensson från SS Manhem.

För att bli stormästare krävs att man uppnår en viss poäng i tre olika stormästarturneringar. Den högst rankade spelaren i årets tävling, norrmannen Johan-Sebastian Christiansen, erövrade stormästartiteln i samband med SS Manheims tävling.

Krävs sex segrar

Isak och Milton deltar i tävlingen internationell mästare, som är nivån under stor­mästare. För att de ska tillägna sig den internationella mästartiteln måste de ta minst sex poäng (vinna sex matcher) i tre tävlingar på den nivån. De jagar fortfarande sin första inteckning.

Under schackveckan pågår även en ELO-turnering (ELO är ett rankingsystem) och breddtävlingarna Göteborg open och Lilla Göteborg open. Totalt är ett 80-tal spelare från sju olika länder på plats.

När vi ses är det en timme kvar tills Isak och Milton ska spela sina åttonde matcher av totalt nio. De har läst in sig på sina motståndare och är inte speciellt nervösa.

– Jag har redan bestämt vilken öppning jag ska spela. Min motståndare har en fördel av att spela vit och få börja, jag ska bara försöka spela så bra som möjligt och inte riskera en massa. Jag spelar generellt ganska säkert och inte så aggressivt, säger Milton.

– För mig är det ganska olika, ibland spelar jag aggressivt, säger Isak.

Några speciella förebilder har de inte.

– Jag försöker lära mig från många, säger Isak.

Milton har spelat en match på internet mot världsmästaren Magnus Carlsen. Norrmannen vann.

– Jag har spelat mot flera ur Sverigeeliten, som Hans Tikkanen och Tiger Hillarp Persson. De vinner alltid, de är lite bättre i varje läge, säger Isak.