• Bild: JENNY FÖRANDER
    STÄLLER UPP. Johanna Jägard, Tuva Björk, Julia Boqvist och Hilda Wretlind har suttit flera timmar om dagen och pärlat halsband för att få ihop pengar till foder till ridskolehästarna.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
    ENGAGERADE. Sofia Erlandsson och Jennie Boqvist från Råda ridklubb kom på idén att sälja armband för att få ihop pengar för att täcka de ökade kostnaderna för foder.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER

Pärlar för foder till hästarna

Mölnlycke

Sommarens torka har lett till foderbrist vilket i sin tur har trissat upp priserna på djurfoder. Nu pärlar tjejerna i Råda ridklubb armband för att klubben ska ha råd att köpa hö till hästarna i vinter.

– Det är mysigt, säger ­J­ohanna Jägard.

– Ja, det är roligt att göra saker för att bidra till klubben, säger Tuva Björk.

De har ridit i halva sina liv och har stallet som sitt andra hem. När nu klubben vädjade om hjälp för att kunna köpa mat till hästarna tvekade de inte att ställa upp. Efter bara några dagars arbete tog pärlorna slut och klubben fick beställa mer.

– Vi passar på medan tjej­erna har lov, sedan får vi fortsätta på eftermiddagar och helger. Vi hoppas på en armbandssuccé, säger Jennie Boqvist som både sitter i styrelsen, rider själv och har en dotter som rider.

Dåliga skördar

Redan tidigt under sommaren stod det klart att torkan skulle leda till brist på djurfoder. Gräset har helt enkelt torkat bort.

– Det var ett dåligt år förra året också så det är ingen som har några reserver, ­säger Jennie Boqvist.

Klubbledningen var ute i god tid och än så länge finns det foder till skolhästarna men priserna skenar och ­situationen är väldigt osäker inför vintern.

– Råda ridklubb är en ideell förening. Vi har inga marginaler och det är precis att verksamhet går runt. Vi har 22 skolhästar i stallet och med foderkostnader som stiger med upp mot 500 procent sätts vår överlevnad på sin spets, säger Sofia Erlandsson, engagerad förälder och en av dem som kom i dén att göra armband.

Tillbaka efter betet

Hästarna har varit på sommar­bete och då har det inte varit något problem, men nu börjar ridskolan igen och då måste det finnas hö att utfodra hästarna med.

– Det blir så påtagligt när det är levande djur det handlar om, det är ju en sak om gräset på fotbollsplanen blir torrt men här handlar det om hästarnas överlevnad, säger Jennie Boqvist.

Vill inte höja priset

En del andra klubbar har redan höjt priserna på ridlektioner för att täcka de ökade utgifterna på grund av ­foderpriserna. Råda ridklubb hoppas att de ska kunna klara krisen ändå tack vare de flitigt pärlande tjejerna.

– Vi inser att försäljningen av armband inte kommer att räcka men det känns bra att göra något tillsammans. Vi måste även hitta andra lösningar, vi är i kontakt med kommunen och söker sponsorer, säger Jennie Boqvist.