ARON MIKAEL SIK
En dröm slår in. Karin Karlsson har länge velat skriva den här boken.

Prästen Karin Karlsson om nya boken: ”Det här är kristen tro för dummies”

Mölnlycke

Hon är präst i Råda församling och krönikör i HP. Nu släpper Sävedalsbon Karin Karlsson en bok som ska väcka nyfikenhet för den kristna tron och locka människor till kyrkan.
– Det har varit en dröm sedan länge,
säger hon.

På 90-talet blev det populärt med fack/instruktionsböcker med syftet att förenkla och förklara grunderna till något, ofta operativsystem eller programmeringsspråk till datorer eller andra digitala hjälpmedel, som hette ”for dummies”. Prästen Karin Karlsson släpper nu boken Där livet och evigheten möts – om att se Gud i vardagen, som är influerad av genren.

– Jag tror att många upplever att kyrkan krånglar till det. Men budskapet är i grunden enkelt och gud finns i vardagen, säger Karin Karlsson i restaurangen på Råda rum.

Vill nå ut

Här tillbringar hon största delen av tiden som präst i Råda församlingshem/Råda rum. Hon håller veckogudstjänst på onsdagar, pratar med församlingsmedlemmar, skriver predikan och sina krönikor i HP. Hon berättar att lusten att skriva funnits länge och en period hade hon planer på att författa en avhandling i teologi.

– Men jag insåg att ingen läser doktorsavhandlingar och jag ville nå ut med det kristna budskapet och göra det begripligt för människor som funderar på Jesus och kristendomen, säger Karin.

Det har varit en lång väg, Karin prästvigdes 1997 och redan då kom idén om att skriva något som kunde förklara och förenkla den kristna tron. Men yrkeslivet, och livet kom emellan, hon fick barn och tanken på boken lades på hyllan tills vidare. Sedan i februari skriver hon krönikor i HP och i samband med det började boken ta form.

Gud finns i vardagen

Resultatet innehåller 40 texter vilka är modifierade predikningar hon gett i kyrkan. Svårtillgängliga partier med bibelhänvisningar har skrivits om och det väsentliga kokats ner i sammansatta alster. Varje text kompletteras av ett egentaget fotografi och en passande bibelvers.

– Det här ska man kunna förstå utan att ha någonsin satt fot i kyrkan. Jag vill visa att gud finns i det vardagliga, vanliga livet, säger hon.

Den i huvudsak tilltänkta målgruppen är de som är nyfikna på kristen tro men är osäkra på hur de ska närma sig religionen.

Hur är det med redan frälsta?

Jag hoppas att de också kan få ut något av det, jag tycker att det trots enkel­heten finns ett djup i texterna. En gammal kollega från Sävedalen tyckte det var fantastiskt, något partiskt kanske men ändå. Jag hoppas de kan bli stärkta och inspirerade i sin tro när de läser boken, säger Karin.

Den 6 september är det release för boken på Råda rum med mingel, dryck och tilltugg. Boken kommer att finnas till försäljning på Råda rum och från Bokus och Adlibris att beställa online. Den finns även som e-bok för den som föredrar det formatet.