• Illustration: Snøhetta
    MYCKET GRÖNSKA. Next Step Group vill förvandla stenbrottet i Bråta till ett nytt bostadsområde med 750 nya bostäder i olika upplåtelseformer.
  • Illustration: Snøhetta
  • Illustration: Snøhetta

Stenbrott ska förvandlas till 750 nya bostäder

Mölnlycke

Fastighetsbolaget Next Step Group är mest känt för att stå bakom det uppmärksammade bostadsprojektet Nya Hovås.
Nu vill bolaget förvandla det gamla stenbrottet i Bråta till naturskönt bostadsområde med 750 klimatsmarta bostäder.

2022 hoppas Louise Heilborn, projektchef på Next Step Group, att de första lägenheterna ska stå klara för inflyttning i bostadsområdet som fått namnet Wendelstrand.

Härryda-Posten har tidigare skrivit om projektet som är ett av tre byggherredrivna bostadsprojekt som är på gång i kommunen. Nu presenterades det i samband med den pågående Trä och teknikmässan som pågår i Göteborg. Tanken är nämligen att bostäderna som ritas av världskända arkitektkontoret Snøhetta till stora delar ska byggas i trä.

– Det är nytt för oss, men det har hänt väldigt mycket på det området. Det är ett hållbart material och samtidigt som det är klimatsmart främjar det svensk skogsindustri. Trä är ett material med oändliga variationsmöjligheter och nu har det även kommit ner i kostnad och blivit mer konkurrenskraftigt, säger Louise Heilborn.

En annan fördel är att det går allt fortare att bygga i trä, och en förkortad byggtid innebär också minskade kostnader.

Next Step Group äger marken där stenbrottet, som fortfarande används, ligger. Från början var tanken att området i framtiden skulle användas till lager och logistikverksamhet men så väcktes idén om att i stället skapa ett nytt bostadsområde.

– Platsen är helt fantastisk med utsikten mot Landvettersjön. I och med planerna på att bygga Haga by blir det här en ganska naturlig utbyggnad av Mölnlycke, säger Louise Heilborn.

Hon säger att det fanns tre olika alternativ för hur de kunde agera efter att stenbrytningen avslutats; att göra ingenting och lämna kvar stenbrottet som ett sår i naturen, att bygga lager och logistikanläggningar eller att bygga ett bostadsområde och låta naturen komma tillbaka.

– Gamla stenbrott brukar oftast bara bli stående, efter 100 år ser det fortfarande ut som ett månlandskap utan någon biologisk mångfald. Vi vill putta tillbaka naturen på platsen och skapa väldigt mycket grönska. Runt om är det ju fantastisk natur med Wendelsbergsparken och sjön, säger Louise Heilborn som tycker att det sistnämnda alternativet var betydligt mer lockande.

Enligt planen ska området innehålla 750 bostäder i olika upplåtelseformer och 15 000 kvadratmeter kommersiell yta. Det ska också byggas en förskola kombinerat med ett äldreboende.

Den första byggnaden som ska färdigställas är dock ett arkitektoniskt landmärke, ett slags allaktivitetshus som entreprenören kallar för ”Lake house”. I huset ska det bland annat finnas restaurang, kafé, coworking-kontor och gym.

– Det ska vara en gemensamhetslokal som kan ställas om efter behov, säger Louise Heilborn.

Om ett par månader räknar hon med att detaljplanen för Wendelstrand ska ut på samråd.

– Vi har pratat med väldigt många men vi vill prata med många fler för att hitta smarta och hållbara lösningar. I slutet av september kommer vi att sätta upp en projektlokal i området dit man kan komma för att få information om projektet och bidra med idéer, säger Louise Heilborn.

Om allt går enligt planerna hoppas Louise Heilborn att byggnationerna ska kunna påbörjas redan i slutet av nästa år. 2022 är då tanken att de första bostäderna ska stå klara för inflyttning och 2029 ska hela området vara fullt utbyggt.