Bild: Mikael Tjader
Presterade utomlands. Otto Tjäder laddar upp inför sin stint i VLN-loppet i Tyskland.

Tjäder imponerade i Tyskland: ”Väldigt nöjd”

Motorsport

Mölnlyckeföraren Otto Tjäder tog chansen och presterade väl i en av Europas största långloppsserier i Tyskland. Nu hoppas racingföraren på att få chansen i det prestigefyllda storloppet nästa år.

Förra året vann Otto Tjäder SSK-serien efter att ha avslutat säsongen i mer eller mindre överlägsen stil. I år har Mölnlyckeföraren valt att inte tävla i serien då han för stunden inte har någon vettig bil för att köra SSK-seriens lopp med.

Istället har fokus legat på att kunna köra VLN. VLN är det tyska långloppsmästerskapet och en av Europas största långloppsserier. Under sommaren har Tjäder också fått vara med om just detta.

Normalt sett tävlar han ensam, men i den här serien körde han tillsammans med två andra förare som han satts ihop med av sitt team och där loppet pågick i flera timmar.

– Jag fick tävla med en förare från England och en från Schweiz som jag inte kände sedan tidigare. Det är klart att det är lite speciellt att tävla med andra. I normala fall så påverkar allt man gör bara en själv på gott och ont, men nu så kan ju hela ditt lopp bli förstört för att någon annan gör ett misstag, säger Otto Tjäder.

Lägger man sig i när de andra kör och försöker guida eller sköter man bara sitt?

– Man sköter bara sitt eget. Det är klart att man inför kan fråga vilken växel de kör på i vissa kurvor eller så där, men annars så lägger man sig inte i över huvudtaget, säger Tjäder.

Tjäder blev utsedd att köra den sista sträckan i loppet för sitt lag. Dessförinnan hade laget åkt på en punktering som kostat tid och när Mölnlyckeföraren tog över ratten var bilen rejält varm.

– Man ligger ju och kör max i stort sett hela tiden, säger Tjäder.

Vad säger du om din sträcka?

– Det finns ju ett gäng andra förare som har tusen varv på den där banan (Nürburgring) vilket inte jag har så det är klart att man har massor att lära sig, men jag är ändå väldigt nöjd. Jag tycker att det gick bra för mig, säger Otto Tjäder vars lag slutade på en elfteplats.

Nu hoppas Tjäder att han ska kunna köra fler VLN-tävlingar framöver för att kunna ta plats i den ack så prestigefyllda tävlingen på Nürburgring nästa år.

– 24-timmars som går där är den tävlingen alla vill köra. Det hade varit riktigt häftigt att få vara med där. Samtidigt ska jag börja studera till hösten också så vi får se, men jag hoppas kunna köra mycket tävlingar, säger Otto Tjäder.

  • Adam Andersson031-98 50 67