• Tisdagskväll och fullt med veteranbilar på Råda Säteri.
  • Robert Hultner, Bernt Bergman gläds tillsammans med Julia Seeholm åt att träffarna blivit så populära. – Vi har öppet caféet fram till klockan fyra en vanlig dag men till åtta på tisdagarna när bilarna är här, säger Julia.
  • Håkan Nilsson i sin specialbyggda Beed Malteze Electra. – Det är väldigt roligt att komma hit och träffa andra motorintresserade, säger Håkan Nilsson.
  • Lars Bengtsson med sin raritet, en Ford Mustang 428 Cobra Jet. Ford Mustang var bilen som blev känd genom filmen Bullit med Steve McQueen. Här utbyter Lars bilerfarenheter med Christer Larsson och Christina Holmgren.
  • Håkan Gurevall från Tahult, som försöker komma varje tisdag, beundrar här Mathias Johanssons skönhet. – Det är en trettio år gammal Corvette GTI som är ombyggd. Nu är det en GT 92 Turbo från 2017, säger Mathias som tycker att alla entusiaster på en sådan här träff kan väldigt mycket om bilar.
  • Topprenoverad. Björn Lövenby från Hällesåker och Eddie Westergren från Onsala vid Björns Ford T-bucket eller Bucket T som den också kallas. – Det är ett hemmabygge där karossen ursprungligen kommer från en T-Ford, säger Björn.
  • Anders och Eva Eneroth bor i närheten av säteriet och tar sig ofta en sväng till veteranbilsträffen på tisdagarna. Här kollar de in en Fiat 500.
  • Det är ofta alldeles fullsatt med vackra, glänsande veteranbilar på platsen framför Råda Säteri.
  • Häftiga hojar. Det finns också en hel del motorcyklar på sådana här träffar. Terje Höglund från Fräntorp kom på en Honda CB 1000R Neo Cat, Peter Larsson på en Honda Fury och Rolf Lemke styrde en Triumph Bonneville 320. – Vi är ofta här och det är mycket bättre nu när caféet har öppet och blivit så fräscht, säger Rolf Lemke.

Vackra, välputsade veteraner

Mölnlycke

Varje tisdagskväll hela sommaren har det rullat in välputsade veteranbilar och motorcyklar till Råda Säteri. Härryda kommun håller cafét öppet fram till klockan åtta och de många nostalgiska motorälskarna kan kolla in varandras fordon, snacka motorer, umgås och fika.

– När Råda Säteri fick problem var vi rädda att träffarna skulle dö ut och någon annan skulle ta tisdagarna som sin veteranbilsdag. Vi kontaktade trädgårdsmästare Gerben Tjeerdsma här på Råda som öppnade upp för oss, säger Bernt Bergman från Landvetter.

Bilarna strömmade till och enligt de många besökarna har det aldrig tidigare varit så fint där som det är nu.

– Det finns många sådana här träffar och den här är väldigt mysig. Varje tisdag kommer det många stammisar men varje gång är det också något nytt att kolla in. Här har man så bra överblick över alla fordon, säger Robert Hultner som bor i närheten av säteriet.

Bilarna står uppställda i rader för allmän beskådan. Den ena finare än den andra. Många anser att en veteranbil ska vara minst trettio år men den definitionen är inte så viktig här. Alla intressanta fordon är välkomna och alla bilentusiaster som är på träffen är intresserade av färg, form och motorer.

En av de mest beundrade bilarna är en Ford Mustang 428 Cobra Jet. Lars Bengtsson har åkt från Örby för att visa upp sin dyrgrip.

– Den gjordes bara i 760 exemplar och det finns inte mer än fem sådana bilar i Sverige, berättar Lars.

Christina Larsson och Christer Holmgren är på Råda Säteriet för första gången i år.

– Vi kör en Corvette Stingray från 1976 som vi haft i 35 år. Det är kul att vara här och mingla, dricka kaffe och kolla in fräcka bilar, säger Christer.

Anders och Dam Eneroth bor nära säteriet så de har tagit en promenad till veteransbilsträffen. De kollar bland annat in en liten vit Fiat 500.

– Det är riktigt trevligt och oftast är det ännu fler bilar här men nu är det mitt i sommaren och många är nog på semester. Vi själva har en Cadillac och den här lilla Fiaten får nog plats i vårt bagage, skojar de.

Bilarna blandas upp med ett antal motorcyklar och en del mopeder. Håkan Nilsson som är rullstolsbunden kommer i en specialbyggd mc.

– Det är en Beed Malteze Electra som är ombyggd enligt mina ritningar och önskemål. Jag tycker att det är underbart att vara ute och köra när det är så här fint väder, säger Håkan Nilsson från Frölunda.

Hela september ut kommer veteranbilsträffarna att förgylla tillvaron på Råda Säteri.

  • Leif Lundvall