Bild: Pressbild
Prideflaggorna tillåts hänga kvar. Valmyndigheten hävde beslutet om att plocka ner Pride-symbolerna under söndagen.

Valnämnden hävde beslutet att ta ner Prideflaggorna

Mölnlycke

Valnämndens ordförande Weine Samuelsson (M) fattade i fredags beslut om att plocka ner de Pride-symboler som prytt vallokalen i biblioteket. Nu svänger man i frågan och anser att symbolerna får vara kvar.

Det var i fredags som kommunens valmyndighet på begäran av Sverigdemokraterna lokalt, fattade beslut om att rensa vallokalen på biblioteket från Pride-flaggor. Sverigedemokraterna menade att regnbågsvimplar och ett bokbord med HBTQ-­material utgjorde ”otillbörlig valpåverkan och propagande som stör ordningen i val­lokalen”, enligt ett PM som de delgett HP.

– Jag fattade ensam beslut om att materialet skulle plockas ner. Jag hörde mig för med länsstyrelsen, som gav den rekommendationen, och då fattade jag ett så ­kallat ordförandebeslut, säger valmyndigetens ordförande Weine Samuelsson (M).

Ny bedömning

Men redan på lördagen begärde valnämnden en utredning av länsstyrelsen och på söndagen hävde man beslutet på grund av myndighetens nya utlåtande.

– Vi kallade till möte och fattade ett enhälligt beslut om att tillåta Pridematerial i vallokalen. Vi fick alltså mer information av länsstyrelsen och kunde på så vis göra en mer samlad bedömning.

Vad sade utredningen?

Att Pride-symboler inte är politiska utan handlar om mänskliga rättigheter. Men det är inte länsstyrelsen som fattar beslut, de gör bara en rekommendation, utan det är upp till kommunen att bestämma vad som får finnas i vallokalen.

Så flaggorna ska sättas upp igen?

– Det är upp till personalen på biblioteket att sätta upp flaggorna igen om de önskar, det är tillåtet, säger Weine Samuelsson (M).

Enhetschef på Mölnlycke kulturhus, Karin Brämberg, menar att flaggorna ändå skulle tas ner i sinom tid då Prideveckorna är slut och det nya hösttemat ska ta plats.

– För vår del är det en symbol för mänskliga rättigheter och rätten att vara sig själv, inte en politisk symbol och absolut inte partipolitisk, ­säger hon.

Kan du förstå dem som uppfattar Pride som politiskt?

– Jag förstår inte hur ett arbete med mänskliga rättigheter kan uppfattas på det sättet. Jag betraktar det som politiskt oberoende, det är inte en fråga om höger eller vänster, säger Karin Brämberg.