• Bilder: Adam Andersson
    Ida Johansson och Alma Johansson.
  • Ida och Alma Johansson.

”Vi sporrar varandra hela tiden”

Cykel

De är systrar som båda är två av landets största cykeltalanger, men som personer är Ida Johansson, 16, och Alma Johansson, snart 14, helt olika.
För Härryda-Posten berättar nu cyklisterna om utlandsäventyren, konkurrensen mellan varandra, att tävla under stor press och tankarna inför EM i Italien.

Dörren till det röda huset i Landvetter står på vid gavel. Mamma Ulrika har redan varit ute och dirigerat HP:s utsändes parkering bland ett gäng andra bilar ute på infarten. I hallen möter sedan Ida och Alma Johansson upp. Systrarna är precis hemkomna från ännu ett utlandsäventyr. Den här gången handlade det om en tävling i Holland som sträckte sig över sex dagar. Storasyster Ida gjorde några starka etapper och var nöjd med resan, men Alma kände att hon hade klart mer att ge. Det är annars utomlands som systrarna Johansson trivs att tävla som allra mest.

– Motståndet är mycket hårdare. Det är både många fler som är duktiga och de bästa är ännu bättre, säger Alma Johansson och storasyster Ida fyller i:

– Det är mycket mer uppmärksamhet runt cyklingen i andra länder jämfört med i Sverige. Det är en helt annan grej att komma till Holland när det är så mycket folk på tävlingarna som hejar och allt runt tävlingarna är bara så mycket mer, säger Ida Johansson.

Framgångsrika

Att det blev cykling föll sig ganska naturligt för både Ida och Alma. Sporten har länge funnits inom familjen och när de väl provat på det själva så fanns inte längre några alternativ. Sedan dess har systrarna radat upp framgångar både nationellt och internationellt. Båda har ett gäng SM-tecken på sin meritlista och tillhör landets största framtidsnamn inom cykelsporten. Mycket med hjälp av varandra.

– Vi tränar nästan alltid tillsammans. Det blir ju alltid lite tjafs efteråt om vem som kommer först och vi är aldrig överens om vem som vann en spurt. Man vill ju alltid vara den bästa, men jag tror bara det är till en fördel. Vi sporrar varandra hela tiden och det gör det mycket lättare. Det hade inte varit lika roligt att träna själv, säger Alma och Ida.

Men det finns också baksidor med att systrarna sporrat varandra till att nå så pass långt som de gjort. Redan nu, trots sina unga åldrar, upplever de en väldigt stor press inför tävlingar. Inte minst på hemmaplan i Sverige.

”Mycket förväntningar”

– Om man gjort bra resultat så blir det pressat. Det blir mycket förväntningar. Jag kände på SM att om jag inte vinner nu så vet jag inte vad jag tar mig till. Man får ofta kommentarer som ”vinner du idag, eller”. Det blir otroligt tufft, säger Alma.

Ida i samma ämne:

– Jag sätter inte längre resultatmål utan sätter mål på andra sätt. Det gick väldigt bra för mig förra året och i år har det inte alls gått lika bra och det har varit ganska tufft. Då har man fått mycket kommentarer som ”varför vann du inte”, ”fick du punktering”, ”gick cykeln sönder”. Man får säga att man bara inte var tillräckligt bra och jag tror att om jag fortsatt sätta resultatmål hade jag inte tyckt att det var lika kul.

Pratsam inför tävling

För Almas del är det dock resultatmål som gäller och ingenting annat. Det är bara där hennes fokus ligger. Inför tävlingar är det också på henne man märker att det är någonting som kryper på. Hon beskriver det själv som att hon ”blir nervös och aldrig slutar prata”. I samma läge är storasyster klart mer lugn och sansad. Vid tävlingar som inte går som planerat blir Alma arg och förbannad samtidigt som Ida blir mer besviken och reflekterande. Faktum är att trots att de är systrar och brinner för exakt samma sak så är de inte speciellt lika varandra.

– Vi är väldigt olika, men jag tror att det är bra. Man är bra på olika saker och man lär sig av varandra, säger Alma Johansson.

Just nu handlar den kommande tiden om noggrann uppladdning för båda systrarnas del. Om drygt tre veckor är det nämligen dags för EM i Italien och där vill båda vara med och slåss bland de allra bästa. Konkurrensen är stenhård, men kapaciteten hos Landvettersystrarna finns.

På lång sikt har de också samma målsättning. Att bli proffs inom sin idrott.

– Jag vill att cyklingen blir mitt jobb och att jag kan leva på det här, säger Ida Johansson.

  • Adam Andersson031-98 50 67