Bild: HÄRRYDA KOMMUN
PLATS FÖR NY HALL. Den nya gymnastikhallen som planeras i Mölnlycke flyttas nu från Djupedal till Mölnlycke företagspark för att det inte ska behöva göras en ny detaljplan.

Gymnastikhallen flyttas – hinner inte vänta på ny detaljplan

Mölnlycke

Den planerade gymnastik- och trampolinhallen har fått en ny placering i anslutning till Mölnlycke företagspark.
– De var en nödvändig åtgärd för att vi skulle få hallen tillräckligt snabbt, säger Isabella Josefsson, föreningskonsulent i Pixbo gymnastikförening.

Härryda-Posten har tidigare skrivit om att bygget av en ny gymnastikhall stötte på patrull då det visade sig att hallen inte var förenlig med den aktuella detaljplanen på Djupedal. Att göra en ny detaljplan skulle ta flera år så nu har kommunen hittat en annan plats att bygga på utmed Nya Öjersjövägen.

– Den nya placeringen ligger utanför detaljplanelagt område vilket gör att arbetet kan komma igång väldigt mycket fortare. Vi har just lämnat in en ansökan om förhandsbesked till Plan- och bygglov och ett sådant besked kan gå ganska fort att få, ­säger Maria Lind, fritidschef på Härryda kommun.

Kommunen har presenterat förslaget för Pixbo GF och Sjövalla FK:s trampolinsektion Sacro som har nappat på förslaget.

– Tidsaspekten var viktigast och det är närmare till Mölnlycke företagspark än dit vi brukar åka, säger Isabella Josefsson och förklarar att klubben har en stående träningstid i Trollhättan varje lördag.

Skulle ta lång tid

Om hallen skulle byggas på Djupedal hade den uppskattningsvis inte stått klar förrän 2023. Med den nya placeringen hoppas Maria Lind att bygget ska kunna påbörjas 2019 och vara klart i slutet av 2020.

– I och med att det ligger i ett industriområde är det ju mindre risk att någon överklagar, säger Maria Lind.

Pixbo GF växer hela tiden och har nu över tusen medlemmar och fortsatt lång kö, vilket gör att behovet av en riktig gymnastikhall blir allt mer skriande. I Trollhättan har gymnasterna tillgång till trampoliner och skumgummigropar där man kan landa säkert när man tränar in nya, svåra övningar.

– Ambitionen och träningsviljan har ökat tack vare att vi åker till Trollhättan. Möjligheten att träna på svårare övningar gör att gymnasterna känner att de utvecklas och därmed stannar längre i föreningen, säger Isabella Josefsson.

Bra dialog

Hon är väldigt nöjd med samarbetet med kommunen som hela tiden för en dialog med föreningarna om hur deras önskemål ser ut.

– Vi hjälper till med kompetens kring redskapen och dess placering, det ska ju vara en specialanpassad hall med fast installerade redskap så vi är med i hela processen för att resultatet ska bli så optimalt som möjligt, säger Isabella Josefsson.

Kommer den nya hallen att vara utrustad med samma redskap som ni har tillgång till när ni åker till Trollhättan?

– Ja.

Gymnastikhallen kommer att byggas intill den nuvarande parkeringsplatsen mitt emot infarten till Analysvägen. I nuläget finns inga bostäder i närområdet men på sikt har kommunen stora byggplaner i angränsande Hålsjöområdet. Hallen kommer också ligga nära Öjersjö i Partille kommun, ett av de snabbast växande bostads­områdena i regionen.