• ARON MIKAEL SIK
    Kombinerar skola med karriär. Än så länge har det funkat bra att plugga på gymnasiet vara artist för Idol-finalisten Hanna Ferm.
  • ARON MIKAEL SIK

”Jag vill göra grejer med feeling”

Mölnlycke

Hanna Ferm har landat efter den intensiva perioden med Idol, efterföljande turné, skivkontrakt, singelsläpp och spelningar. Men sångkarriären är inte över, hon skriver musik och släpper en ny singel i höst.

Det senaste ett och ett halvt åren har varit en virvelvind för den snart 18-åriga sångerskan från Pixbo. Hon sökte till Idol under våren 2017 och gick långt i tävlingen, ända fram till finalen där hon slutade på andra plats efter vinnaren Chris Kläfford.

– Det känns som det var så nyss, allt har gått så fort och det har hänt så mycket efter tv-programmet, säger hon på en bänk utanför Hulebäcksgymnasiet där hon går tredje året på estetiska programmet med musikinriktning.

Åkte på turné

Efter Idol-finalen åkte Hanna ut på turné tillsammans med Chris Kläfford och tredjeplats-finalisten Gabriel Cancela. De uppträdde på en mängd olika typer av scener, torg, företagsgig och så vidare. Hon berättar om den stora finalen, och avslöjar att skivbolaget på förhand nämnde att hon och Chris inte behövde oroa sig.

– Vi fattade att de skulle ”signa” oss båda. Jag och Chris hade verkligen superbra kontakt, som en syskonrelation och unnade varandra vinsten oavsett vem som skulle ta hem det, säger hon.

Fick kontrakt

Mycket riktigt blev Hanna Ferm knuten till Universal music efter tävlingen och i februari släppte hon singeln Never mine som är en bouncig och poppig dänga där hennes fina röst verkligen får komma till sin rätt. Den andra singeln, Bad habit som kom ut i somras, är lite mer laid back. Hon säger att hon tycker om båda två även om hon vill gräva djupare i sig själv.

– Jag gillar så mycket olika musik, och jag vill släppa nytt material som kanske har mer ”feeling” i.

Aviici en förebild

De senaste låtarna är skrivna tillsammans med Melanie Wehbe, Patrik Jean and Herman Gardarfve, som också skrev vinnarlåten till Chris Kläfford i Idol-finalen. Under sommaren har hon spelat både sina egna låtar och sjungit låtar från Idol och nu allra senast låtar av Aretha Franklin och Aviici, som båda har varit förebilder för henne.

– Jag har varit så mycket i Stockholm och jobbat med låtskrivande, haft möte med skivbolagsfolk och producenter och spelningar det senaste halvåret. Men nu är det lite lugnare och jag vill också hinna med skolan, det är också viktigt för mig, säger hon.

Skolan också viktig

Hon började läsa ekonomi på gymnasiet men hoppade av under Idol-tiden och har nu börjat på musikprogrammet i stället, det funkar bättre med hennes karriär.

– Musiken är prio ett, det är mycket enklare att kombinera mitt artistliv med estetiska programmet. Det är ett ständigt pusslande, men jag klagar inte, jag har valt det här själv, säger hon.

Singel på gång

Hon kom nyss hem från Stockholm där hon varit på Kristallengalan. På vägen hem stannade hon i Lidköping för en fotosession med pressbilder till den nya singeln som kommer ut senare i höst. I övrigt har hon ett par spelningar inbokade den närmsta tiden. Hon vidhåller att det är lite glesare nu jämfört med i somras.

– Jag ska spela på Amorella, Finlandsfärjan, nu i helgen, (förra helgen) och det är också en talangtävling där jag ska vara med i juryn den här gången, tidigare har jag varit med som deltagare, säger hon.