• Bild: JENNY FÖRANDER
    brinner för stadsplanering. Docenten Jan Jörnmark anser att det finns stor potential att bygga bostädder i Härryda kommun men tror inte att projektet Landvetter södra är rätt väg att gå.
  • Bild: JENNY FÖRANDER

Jörnmark: ”Jag skulle inte köpa en bostadsrätt där”

Härryda kommun

Stadsbyggnadsprojektet Landvetter södra delar kommunens partier i två läger där skiljelinjen går på tvärs med den traditionella höger-vänsterskalan.
I onsdags bjöd Miljöpartiet in till en föreläsning med Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia, som är kritisk till projektet, med efterföljande politisk debatt.

Jan Jörnmark är kanske mest känd för sina böcker om övergivna platser. Han är också docent i ekonomisk historia och skriver regelbundet krönikor på Göteborgs-Postens ledarsida. I samband med sin forskning om stadsbyggnad i Göteborgsregionen har han även tittat på kranskommunerna och skrivit en rapport om Härryda kommun där han är starkt kritisk till projektet att bygga en helt ny stad i Landvetter södra.

Brist på information

Miljöpartiet i Härryda som också är motståndare till projektet bjöd in Jan Jörnmark för att fler kommuninvånare skulle få ta del av hans syn på stadsbyggnadsprojektet.

– Jag var på en utställning om projektet här i Landvetter för några år sedan men det fanns nästan ingen information alls. Jag kan acceptera att man bygger Landvetter södra om kommuninvånarna väljer det, men för att kunna göra det måste man veta vad det innebär, säger Landvetterbon Katarina Kristiansson (MP) som var den som tog initiativ till föreläsningen.

Hon tog själv steget att bli aktiv i Miljöpartiet just på grund av frågan om Landvetter södra och bristen på information om vad det kommer innebära att bygga en helt ny stad med 25 000 invånare i kommunen.

Ett hundratal personer hade samlats i Landvetters kulturhus i onsdags kväll för lyssna till Jan Jörnmark och den efterföljande debatten där åtta av de tio partierna i fullmäktige medverkade (Kristdemokraterna och Sportpartiet uteblev).

Jörnmark inledde med att berätta om hur Göteborgsregionens befolkningsmässiga centrum i och med den ökande bilismen successivt förskjutits från centrala Göte­borg och numera ligger i Kallebäck. En anledning till det var att folk valt att bosätta sig i ett expansivt Kungsbacka i stället för i de nybyggda hyreshusen i Ange­red och Nordost som Göteborgs stadsplanerare hade räknat med.

– Det blir aldrig som man tänkt sig, konstaterade Jörnmark.

Åldrande befolkning

Under 1970-talet då Göteborg stod med många tomma lägenheter i miljonprograms­områdena infördes en regional kvotpolitik som innebar att samtliga kranskommuner (utom Kungsbacka) begränsade sitt bostadsbyggande. Jan Jörnmark menar att den inbromsningen har skapat problem i kranskommunerna där befolkningen blivit allt äldre på grund av bristen på lägenheter som har gjort att de unga har flyttat ifrån kommunen.

– Om Härryda verkligen hade vuxit med 1,5 procent om året hade det bott 1 000 personer till i kommunen, säger Jan Jörnmark.

Med tanke på att Härryda­ ligger så nära regionens befolkningsmässiga centrum (Kallebäck) borde förutsättningarna för att bygga bostäder vara goda, ändå har kommunen vuxit långsammare än många andra kommuner i regionen. Jan Jörnmark menar att satsningen på Landvetter södra har bidragit till att bostadsbyggandet har stagnerat.

– Landvetter södra är ett jättelikt projekt där man binder upp resurser på ett område som ska vara fullt utbyggt om 60-70 år, säger han.

Ett nytt miljonprogram?

Eftersom ingen bor i området i dag är det omöjligt att veta hur efterfrågan på bostäder kommer att se ut i framtiden. Jörnmark påpekar också att terrängen är oländig och kommer att kräva mycket­
resurser att bebygga.

– Det påminner om ett klassiskt miljonprogramsområde. Jag skulle inte köpa en bostadsrätt där, sade han.