• Bild: JENNY FÖRANDER
    FÖRLAGA. Pinntorpshallen i Önneröd kommer att stå som förlaga när det byggs en ny idrottshall i samhället Härryda. 2021 beräknas hallen stå klar.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER

Ny idrottshall på gång i Härryda

Härryda

För några veckor sedan var det invigning av den nya Pinntorpshallen i Önneröd.
Nu har det blivit Härrydas tur att få en ny idrottshall.

Framför allt är det Härryda­skolan som är i behov av en ny idrottshall. Fritidschef Maria Lind beskriver skolans nu­varande gymnastiksal som en tredjedels idrottshall.

– Det är det enda de har och den är på tok för liten, säger hon.

Kommunen har nu budgeterat 54 miljoner till den nya hallen, ungefär samma summa som Pinntorpshallen kostade att bygga. Det är också Pinntorpshallen som kommer att stå modell för den nya hallen.

Inte identisk

– Den kommer att ha fullmått och läktare men den kommer inte att vara identisk inuti eftersom den ska anpassas efter skolans och den lokala idrottsföreningens behov. Pinntorpshallen används ju inte av skolan dagtid så här kommer det att bli helt annan utrustning, andra linjer och förråd, säger Maria Lind.

Möte med skolan

I förra veckan hade hon ett första möte med skolan för att dryfta olika idéer om hur hallen ska utrustas.

– De är själaglada. Det är ju få idrottslärare förunnat att få vara med och påverka innehållet i en helt ny idrottshall. Rektorn är också väldigt glad, de tycker att det är roligt att vi satsar lite i Härryda också och inte bara i Mölnlycke, även om det finns ett stort behov där. Det är ju inte så långt till Härryda, det går att ta sig dit för föreningar som behöver halltider, säger Maria Lind.

Mindre läktare

Medan Pinntorpshallen har relativt stor läktare kommer ytan förmodligen att fördelas annorlunda i den nya hallen där det inte är några elitlag som ska husera. Kanske har skolan, som inte heller har någon aula, större behov av en scen där de kan ha uppträdanden och större samlingar.

Hallen kan också komma att ha omklädningsrum för fotbollslagen som ersätter de befintliga barackerna vid Assmundsvallen.

Maria Lind har planerat in ett möte med Härryda IF som i nuläget är den enda idrottsföreningen på orten för att se vad klubben har för önskemål. Hon kommer också bjuda in närboende till ett möte för att de ska få reda på vad som är på gång.

Tanken är att den nya hallen ska byggas mellan den befintliga naturgräsplanen och konstgräsplanen. Marken ägs av kommunen men arrenderas i nuläget av Härryda IF. Då det inte krävs någon ny detaljplan kan hallen börja projekteras redan under 2019 och förhoppningsvis stå klar 2021.

Kan skapa nytt

Maria Lind hoppas att flera föreningar i kommunen ska vilja utnyttja den nya hallen.

– Det poppar ju upp nya idrotter som futsal och frisbee som ligger på och vill in, jag tror inte att den nya hallen kommer att stå tom. Det kan ju också vara så att det bildas nya föreningar när man skapar förutsättningar för det, säger hon.