• Bilder: Adam Andersson
    Klart. Sara Persson kommer få döma U17-VM i Uruguay. Nu vill hon imponera tillräckligt för att även få döma VM i Frankrike 2019.
  • Bilder: Adam Andersson
  • Bilder: Adam Andersson

Persson klar för nytt mästerskap

Fotboll

Nyligen kom beskedet att Sara Persson får döma U17-VM i Uruguay. Nu hoppas Rävlandadomaren göra ett bra mästerskap för att nå det stora målet – VM i Frankrike 2019.

Det stora målet. Det är någonting som blir återkommande under intervjun. Även om Sara Perssons uppgift på fotbollsplanen är långt i från att göra mål så är målet, den där målsättningen, någonting hon lagt stor vikt vid genom hela sin karriär. Hon bestämmer sig för vart hon vill och sedan börjar arbetet.

– När jag är uppe och tränar kommer ofta fotbollstjejerna från Rävlanda och frågar hur jag orkar göra det själv hela tiden. Det är klart att springa intervaller fram och tillbaka inte är så roligt, men varför gör jag det? Jag ska ju till VM, säger Sara Persson.

Kvalmatch

När Härryda-Posten träffar den nu 42-årige ­Fifa-domaren från Rävlanda är hon nyligen hemkommer från Skottland där hon dömt en VM-kvalmatch mellan Skottland och Schweiz. Hon är väldigt nöjd med sin insats och beskriver den välspelade fotbollsmatchen hon fick döma. Även om matchbilden i slutskedet blev något underlig då gästande Schweiz började ”maska” vid underläge 2–1. Det visade sig att målskillnaden var avgörande för utgången i gruppspelet och det där är detaljer som Sara Persson tar reda på ­innan matcherna.

– Det har att göra med att jag och mitt team ska kunna vara så förberedda som möjligt. Då är det lättare att inte bli överrumplad och man kan ha en viss förståelse för varför en tränare kanske överreagerar eller en spelare blir övertaggad. Jag försöker alltid ha en matchplan innan jag kliver ut och många gånger håller den. Känner du till en spelare som normalt sett är väldigt het så kan du vara där direkt och säga ”jag har koll på dig”. Då kan du kanske förebygga en varning och även hjälpa spelaren.

Har du större tolerans för en tränare i ett pressat läge?

– Ja, det tycker jag att man måste ha. Man måste ha en förståelse för ett beteende. Sedan är det ju så att om det är ett beteende där de inte visar respekt så måste man naturligtvis gå in och ta i det, säger Persson.

Med 111 allsvenska matcher, 56 internationella matcher, två utnämningar till årets domare i Sverige, Fifa-domare sedan 2011 och numera halvtidsproffs är Sara Persson en av landets mest erfarna och meriterade domare. I prisskåpet mellan vardagsrummet och köket i hennes hus i Rävlanda är det fullt med utmärkelser och även ett par bollar från olika mästerskap. Mästerskap kommer det dessutom bli minst ett till av.

Det står nämligen helt klart att Sara Persson får förtroende att åka till Uruguay i november och döma U17-VM.

”Jobbat sjukt hårt”

– Det har börjat smälta in lite nu. Jag och Julia (Magnusson, assisterande domare) har jobbat sjukt hårt för det här med diverse utmaningar. Hon har varit mammaledig och jag har haft lite andra problem av privat karaktär som gjort att man fått jobba ytterligare lite mer. Både mentalt och fysiskt. Inte minst för att de fysiska kraven blir hårdare hela tiden på oss domare, ­säger Persson.

Persson kommer åka till Uruguay en vecka innan mästerskapet startar och där samlas samtliga domare för fler fystester, men också genomgångar av bedömningsnivå på vad som exempelvis ska vara en frilägesutvisning. När mästerskapet sedan är i gång brukar det innebära två gruppspelsmatcher och möjligen någon insats som fjärdedomare. Därefter handlar allt om prestation.

Tufft klimat

– Gör jag en jättedålig förstamatch så kanske jag är fjärdedomare resten av turneringen. Alla former av avancemang för oss domare handlar om prestation.

På ett sätt är det nästan hårdare klimat än för spelarna, eller?

– Ja. En spelare kan missa öppet mål och sedan få en ny chans, men missar vi en målchansutvisning och får dåligt betyg på grund av det så är det färdigt sedan.

Är målet att få döma ­finalen?

– Självklart. Jag är riktigt, riktigt sugen på att visa vad jag går för. Jag vill inte göra precis det som krävs, jag vill göra ännu mer.

”Måste våga tro”

En av de stora anledningarna till att Sara Persson vill göra ett riktigt bra U17-VM är vad som väntar bara måna­den senare. Då ska nämligen den slutliga domartruppen till VM i Frankrike 2019 tas ut.

– Jag tror att mina chanser är goda. Jag måste våga tro på det här för det är någonting som ger mig energi. Jag är så nära nu och då måste jag våga sätta mig i situationen att våga leva för att jag ska dit, säger Sara Persson.

  • Adam Andersson031-98 50 67