VALRESULTATET. Röster och fördelning av mandat i kommunfullmäktige enligt det preliminära valresultatet. På onsdag ska de sista rösterna räknas.

Sportpartiet kan behålla vågmästarrollen

Härryda kommun

Enligt det preliminära valresultatet tappar Alliansen ett mandat i kommunfullmäktige men kan få fortsatt majoritet med hjälp av Sportpartiet.
– Vi har inte barn ihop med någon, säger Sportpartiets Jan-Inge Forsberg som hoppas att både Alliansen och oppositionen hör av sig.

Moderaterna och Socialdemokraterna backar mest medan SD och Centerpartiet ökar. Mycket av det som händer på riksnivå slår igenom även i valet till kommunfullmäktige.

– Det är jättetråkigt att vi tappar ett mandat men jag tror mycket hänger ihop med att vi backar på riksnivå, det är rikspolitiken som sprider sig, säger oppositionsrådet Patrik Linde (S).

Även Moderaterna och Liberalerna tappar var sitt mandat medan Centerpartiet vinner ett. Det betyder att Alliansen precis som efter förra valet behöver ta hjälp av något annat parti för att få majoritet i kommunfullmäktige. I nuläget har Alliansen 23 av 51 mandat, med Sportpartiet får de 26 och har majoritet.

Mycket tyder med andra ord på att Sportpartiet på nytt kan få en vågmästarroll. Partiet har enligt de preliminära siffrorna tappat några enstaka röster men ligger hittills kvar på tre mandat. Jan-Inge Forsberg hade hoppats att partiet skulle öka sitt stöd och få fyra mandat så känslorna är blandade efter att det preliminära valresultatet förkunnats.

– Jag är väldigt missnöjd, man vill ju framåt. Samtidigt är det ju bättre att ha tre mandat och kunna påverka än att ha fyra och inte kunna påverka politiken. Förhoppningsvis kommer vi kunna vara med och påverka, säger han.

Han ser också väldigt positivt på att partiet breddat sin bas geografiskt. Från att ha varit mycket koncentrerat till Mölnlycke och Pixboområdet har allt fler väljare i de östra delarna av kommunen fått upp ögonen för partiet.

Partiet är fortfarande allra starkast i de södra delarna av Mölnlycke samt i Önneröd, men har också starkt stöd i exempelvis Backa och Hindås. Minst stöd har partiet i Hällingsjö och Rävlanda.

Det parti som gått starkast framåt är precis som på riksnivå Sverigedemokraterna som går från fem till sju mandat enligt det preliminära valresultatet.

Fullmäktigeledamoten Calle Johansson är jättenöjd.

– Vi har dubblerat oss i de flesta valkretsarna och är största parti i några av dem. Vi har vetat om att vi är svaga i Mölnlycke så vi har lagt mycket krut där och där har vi dubblerat oss i alla valkretsarna, säger han.

Han är inte överraskad att partiet ligger en bit efter SD på riksnivå med 14, 2 procent av rösterna jämfört med Jimmie Åkessons 17,6.

– Vi tappar en del till de lokala partierna som Kommunpartiet och Sportpartiet och det gör de andra partierna också, säger han.

Trots partiets ökade stöd tror han att deras inflytande blir ungefär som i dag om det preliminära valresultatet står sig. Calle Johansson har dock fortfarande förhoppningar om partiet ska ha tagit över vågmästarrollen när även de sista rösterna är räknade.

Det skulle kunna hända om Sportpartiet eller något av Allianspartierna tappar ett mandat samtidigt som SD vinner ett mandat till.

Även Centerpartiet ökar enligt det preliminära resultatet och får ytterligare ett mandat.

Kristdemokraterna ökar med 0,8 procentenheter men verkar inte öka antalet mandat. Miljöpartiet tappar nästan två procent av väljarstödet men har kvar sina fyra mandat i fullmäktige medan Vänsterpartiet lokalt inte hängt med i partiets uppgång på riksnivå och tappar 0,3 procentenheter.

Kommunpartiet står kvar på 4,2 procent i väljarstöd och behåller sina två mandat i KF.

Feministiskt initiativ landade på 0,7 procent och kommer inte in i KF. Detsamma gäller Medborgerlig samling, trots ett starkt stöd i Hindås där mellan sex och åtta procent röstade på ”övriga partier”, vilket sannolikt är det samma som en röst på Medborgerlig samling eftersom inga ytterligare partier ställde upp i kommunalvalet.

Totalt är det 24 135 personer som har röstat enligt den preliminära statistiken, vilket ger ett valdeltagande på 87,7 procent.