• Bilder: Adam Andersson
    Svea Reutenberg är en av Pixbo TK:s ungdomar som nu ges chansen att delta i #aktivajuniorer som klubben nu startat upp.
  • Milla Gasper.
  • Henrik Nilsson.

Startar satsning för aktiva juniorer

Tennis

Stillasittandet bland ungdomar ökar allt mer i samhället. Nu vill Pixbo TK dra sitt strå till stacken för att förändra det problemet. Nu har klubben startat satsningen #aktivajuniorer.

Det var under sommaren som Pixbo Tennisklubbs chefstränare, Henrik ­Nilsson, satt hemma och läste på hemsidan idrottsforskning.se. Där presenterades statistik och läsning om stillasittande barn och att det problemet ständigt ökar.

– Det i sig är ju ingen nyhet, men det stod också om att man som föreningsaktiv har mycket möjligheter och det var det jag fastnade för, säger Henrik Nilsson.

Tillsammans med sina ­kollegor på tennisklubben kom de överens om att Pixbo TK skulle göra en ny satsning för att göra föreningens 250 ungdomar mer aktiva. Under hashtagen #aktiva­juniorer på Pixbo Tennisklubbs instagramkonto presenterar man nu regelbundet nya aktiviteter för klubbens ungdomar mellan sex och 18 års ålder.

Olika aktiviteter

– Det kommer vara allt från motoriska och koordinativa övningar. Det kan vara fotboll, löpning, minitennis, allt mellan himmel och jord. Drömmen med det är att det ska komma mycket folk och vara med. Det här är någonting som inte ska kosta någonting för våra ungdomar i klubben. Vi har tennisträningar två gånger i veckan, men kan vi lägga till en timme rörelse för barn under helgerna så är det ju jättebra, säger Nilsson.

Klubben har också lagt upp som ny policy för sina ungdomsträningar att de ­alltid ska innehålla mer rörelse för att hålla barnen så aktiva som möjligt.

– Tennis kan du göra väldigt stillastående. Du kan stå och fila på en serve i 60 minuter, men nu ska alla barn vara rosig om kinderna när de kliver av träningarna. Om vi bara struntar i statistiken så ser jag på våra träningar barn som är sex-sju år och inte lärt sig springa än för att de inte har koordinationen. Det lär man sig när man rör på sig och därför måste vi ta tag i detta, säger Nilsson.

Tålmodiga

Det nya projektet startade den gångna helgen och hur länge det kommer hålla på får framtiden utvisa, men Pixbo TK och Henrik Nilsson är på det klara med att projektet ska vara allt annat än kortvarigt. Oavsett hur det kommer se ut inledningsvis.

– Vi sitter ju i en roll där vi har möjlighet att påverka och då får man göra det. Därför är jag beredd att ge det här rejält med tid. Jag är helt säker på att det kommer vara jättedålig uppslutning i början, men om vi bara orkar fortsätta och kan utveckla aktiviteterna så kommer det bli en grej. Vi måste fortsätta mata. Förhoppningsvis ser fler klubbar det här och kan göra likadant. Vi kanske kan köra det här ihop med andra klubbar i framtiden, säger Henrik Nilsson.

  • Adam Andersson031-98 50 67