• ARON MIKAEL SIK
    innerlig invigning. Konstnären Inger Karlberg tillsammans med kyrkoherde Daniel Tisell på plats bredvid statyn.
  • ARON MIKAEL SIK
    talare. Oppositionsrådet Patrik Linde (S) höll tal innan statyn i minneslunden skulle avtäckas.
  • ARON MIKAEL SIK
  • ARON MIKAEL SIK

Trösterik staty invigdes i minneslunden

Mölnlycke

10 år har gått sedan konstnären Inger Karlberg fick i uppdrag att återskapa en uppskattad staty till kommunen. I torsdags avtäcktes bronsstatyn ”Tröst” under ceremoniella former med kyrkoherden på Råda församling och representanter från kommunen på plats.

Ett femtiotal personer hade samlats vid lunchtid i torsdags förra veckan för att bevittna avtäckningsceremonin av konstnären och långtida Mölnlyckebon Inger Karlbergs verk Tröst.

Råda församlings kyrkoherde Daniel Tisell hälsade alla välkomna och inledde ceremonin med ett tal om tröstens viktiga funktion i människors liv och dess roll i kristendomen såväl som i andra världsomspännande religioner.

– Det är fint att ha en staty som uttrycker en viktig aspekt av tröst, nämligen mötet människor emellan, sade han.

Han gick vidare med att berätta kort om upphovsmakarens konstnärliga verksamhet och hur det aktuella verket har i någon mening färdats från västra kyrkogården i Göteborg till Råda kyrkogård. Inger Karlberg har bott i kommunen i 60 år och hennes andra utsmyckningar kan skådas utanför Hulebäcksgymnasiet, framför Råda församlingshem och på Wendelsbergs folkhögskola.

Oppositionsrådet Patrik Linde (S) ryckte in för Per Vorberg (M) som fått förhinder och sade några ord om den offentliga konstens roll i kommunen.

Så var det dags för själv avtäckandet som uträttades av Daniel Tisell själv och kyrkofullmäktiges ordförande Jenny Ljungberg. Statyn föreställer en mor och dotter som omfamnas, som ett innerligt ögonblick fruset i tiden, och fick applåder från besökarna till ackompanjenmang av en trombonfanfar.

Efter ceremonin väntade mingel med dryck och tilltugg inne på Råda rum och där träffade HP Inger Karlberg.

– Jag fick en förfrågan av Råda församling att göra något till minneslunden och då kom jag att tänka på statyn jag gjorde i Göteborg.

Statyn Tröst som nu är avtäckt på Råda kyrkogård är alltså en kopia av den som står vid minneslunden på västra kyrkogården i Göteborg.

Var fick du idén till motivet från?

Jag minns inte riktigt, jag var där och tittade på minneslunden och då bara kom till mig. Det är ofta så, det är då det blir som bäst, säger Inger Karlberg.