Bild: Adam Andersson
Adriel Young.

Young trea i VM efter rekordlopp

Swimrun

Det var det överlägset snabbaste loppet på banan i Stockholm genom alla tider – då slutade Mölnlyckebon Adriel Young som VM-trea tillsammans med lagkamraten Oscar Olsson.

Tanken var trots allt att i år skulle bli året då Adriel Young inte ens ställde upp i Swimrun-VM. De senaste åren har Young vunnit guld i mix-klassen tillsammans med Eva Nyström, men när det stod klart att Nyström inte skulle kunna ställa upp i år så såg det inte ut att bli något mästerskap för Youngs del.

– Men med en vecka kvar ringde Oscar (Olsson) till mig och frågade om jag ville tävla med honom. Vi var absolut i bra form, men vi hade inte tränat specifikt för den långa distansen. Trots det kände vi att vi hellre är med än står på sidan, säger Adriel Young till Härryda-Posten.

Det skulle sedan bli ett lopp som gick till historien. Väderförhållandena var helt perfekta och när tre lag satte ordentlig fart från start och hjälptes åt att dra i täten av det 74 680 meter långa loppet gick det fort. Ordentligt fort.

– Jag kunde aldrig föreställa mig att det skulle bli så hög fart. Vi slog banrekordet med drygt 15 minuter. Det var helt otroligt, säger Young.

Tills drygt 40 minuter återstod låg Young och Olsson fortfarande med i tät-trion, men då hände det som till slut skulle stjälpa gulddrömmen. Oscar Olsson drabbades av kramp.

– Det avslutades med en två mil lång löpning och när vi skulle upp ur ett vattendike där så fick han kramp, säger Young.

Där tappade duon de två övriga lagen och fick nu ställa om fokus på att försöka rädda medaljen. Det skulle man också lyckas med. Young och Olsson krigade sig i mål som trea i loppet och fick vända hem med en VM-peng.

– Det var en fantastisk känsla. Vi var chockade över att det kunde gå så bra med tanke på att vi inte tränat för det och när det var ett så otroligt snabbt lopp, säger Adriel Young som haft en säsong där han radat upp topplaceringar.

– Jag är väldigt förvånad över hur bra det gått. Jag har en ett-åring och ett heltidsjobb så jag tränar väldigt annorlunda jämfört med många andra, men jag tränar smart och har lagt mycket tid på simningen under vintern som gett resultat, säger Adriel Young.

  • Adam Andersson031-98 50 67