250 kr i veckan för att kunna komma till skolan

Debatt

En förälder med barn som bor i två kommuner behöver betala bussbiljetter till skolan helt själv. Det blir 250 kr varje vecka enligt Västtrafiks hemsida (https://www.vasttrafik.se/biljetter/enkelbiljetter/). Ska inte skolan vara gratis?

Ungefär hälften av alla familjer separerar i Sverige i dag. Jag ser det som mycket naturligt i en storstadsregion att ena föräldern flyttar till en grannkommun. Det är inte förrän det är dags att planera bussresa till skolan som jag får uppleva att det kommer påverka mig i allra högsta grad.

Det som jag inte har sett som ett problem visar nu Härryda kommun mig att det är. Att jag av kommunen ses på ett annorlunda sätt än mina andra klasskamrater som inte har skilda föräldrar. Detta genom att min ensamstående mamma ska betala 10 000 kronor om året för mig och min lillebror för våra bussresor mellan Mölndal och våra skolor i Mölnlycke.

Kommunen säger att det utifrån sina riktlinjer ­inte erbjuder skolkort som sträcker sig utanför Härryda kommuns gränser. De ger inte heller möjlighet till att uppgradera skolkortet oavsett om man vill betala en uppgradering själv. Detta har kommunen slutat med för något år sedan.

För mig är detta obegripligt. Det är alltid dyrare för föräldrar som är ensamstående än för föräldrar som bor tillsammans och kan dela på kostnaderna. Om man bor ensam behöver man betala ett helt boende själv. Räcker inte det? Ska man ytterligare behöva betala stora summor pengar för bussbiljetter så att ens barn kan ta sig till skolan och få en utbildning? Varför ska kommunen göra det svårare för separerade familjer än vad det redan är? Ska inte skolan vara gratis?

Så som det alltså ser ut idag behöver man betala buss­biljetter helt själv i ena kommunen och i den kommunen man går i skolan i får man skolkort. Detta skolkortet räcker inte hela vägen utan man får betala bussresan som är kvar själv. Det är då inget som kommunen vill lägga ut pengar på. Västtrafik säger att kommunerna får välja själva om det vill ge möjligheten att uppgradera busskortet så att det sträcker sig över ett större område. Men detta är då inget som alla kommuner väljer att erbjuda. Detta tycker jag är mycket konstigt. Kommunen erbjuder bidrag i andra sammanhang till kommuninvånare men är inte vi ungdomar värda att satsa på? Ska min mamma tvingas att bo i den kommunen jag går i skolan i bara för att slippa ett utlägg på 10 000 kr om året, detta är absurt.

Gratis busskort blir såklart en kostnad för kommunen att betala. Dessa pengar kan man istället lägga på fler skolböcker i skolorna. Men ska man inte först och främst se till så att alla elever kan ta sig till skolan innan man köper in böcker?

Alla barn ska ha också ha samma förutsättningar att kunna ta sig till skolan och det ska inte bli några extra kostnader för föräldern. Med andra ord visar kommunen mig att det är fel att mina föräldrar är skilda. Ska jag som barn känna att jag är någon som gör det komplicerat för mina föräldrars ekonomi.

När jag åker buss till och från skolan tänker jag på dessa stora summor som läggs ut varje dag bara på mig. Jag ser summan på kortläsaren varje dag och tänker på andra saker min mamma kunde ha gjort med de pengarna.

Jag tycker att min mamma är mycket orättvist behandlad på grund av att 10 000 kr försvinner från hennes konto varje år bara för att hon betalar bussbiljetter till mig och min lillebror så att vi kan ta oss till skolan och få en utbildning. I Sverige är det också skolplikt så man får inte välja fritt om man ska gå i skolan eller inte. Men det ska då inte heller bli några extra kostnader för att följa lagen tycker jag.

Kort sagt är detta obegripligt. Är det verkligen rättvist att ensamstående föräldrar ska behöva betala 250 kr i veckan bara för att ens barn går i skolan.