Airport City – what a pity?

Debatt

För 10 år sedan gjordes en programutredning för utvecklingen kring Landvetter flygplats (Airport City) innehållande bland annat handel, upplevelser och kultur. Även simhall har föreslagits. Planprogrammet godkändes av kommunen 2011.

Norska Sjölyst har skrivit avtal med Swedavia, som äger flygplatsen och marken, om ett stort köpcentra med över 200(!) butiker och ett ”upplevelsecentrum” med vilket man hoppas kunna motverka den nedåtgående trenden för köpcentra.Vad som ytterligare gör projektet tveksamt är att det inte finns något behov av ett köpcentra vid flygplatsen.
Även om man tillfälligt kan skapa ett behov så finns ingen naturlig koppling till en flygplats. Ingen kommer att spontanhandla ett kylskåp eller en motorsåg på väg till eller från Thailand.

Som skäl för att bygga ett köpcentra har man framfört att det inte finns något köpcentra i Härryda kommun.
Att det saknas ett köpcentra är inget skäl att bygga ett. Köpcentra är inget självändamål. Detta strider, liksom i fallet med trampolinhallen i företagsparken, mot god stadsplanering. Ett upplevelsecentra/simhall mitt i en flygbullerzon är inte heller det någon bra idé.

USA ligger 10-20 år före oss vad gäller köpcentra. Vi har därför facit för vad som kommer att hända. Om fem år räknar man, enligt Credit Suisse, med att 25 procent av alla köpcentra i USA har lagts ned när e-handeln tar över med sina showrooms. Dessa kan, till skillnad från köpcentra, placeras lokalt där folk bor.
Samma sak kommer således att hända i Sverige. Kanske lagom till invigningen av ett eventuellt köpcentra i Airport City.

Att inge falska förhoppningar om att kommunen ställer upp på detta är inte schysst mot exploatören.
När framtiden kommer ikapp visionerna kan flygresenärerna mötas av ett tomt och ödsligt köpcentra. En bjärt kontrast till den för övrigt väldesignade infarten till Airport City. Dessutom kapital­förstöring och kostnader för återställande av marken. Även kommunen drabbas – bl a PR-mässigt eller som vi kanske får höra: Airport City – what a pity.

Var står våra lokala politiker i denna fråga?

  • Ola Torrång, Arkitekt SAR/MSA