• Bild: JONNA ANDERSSON
  • Bild: JONNA ANDERSSON
  • Bild: JONNA ANDERSSON
    DELTOG IGEN. Anette Sandell i Hindås var för andra gången med på Konstrikets konstrunda. "Just att det är lokalt gör det intressant. Konstriket är en bra förening. Man når ut med sin konst till många samtidigt som det blir en fin gemenskap med andra konstnärer."
  • Bild: JONNA ANDERSSON
  • Bild: JONNA ANDERSSON
  • Bild: JONNA ANDERSSON

Anette låter känslan styra

Kultur

När Anette Sandell fattar tag i penseln är det hennes inre som styr vad som växer fram. I helgen deltog hon för andra gången i Konstrikets årliga konstrunda.

– Jag målar från mitt inre. Jag tänker inte på slutresultatet, utan det blir som det blir, berättar Anette Sandell när HP:s utsände tittar förbi växthuset på tomten i Hindås som utgör hennes ateljé under årets upplaga av Konstrikets konstrunda.

Anette började måla för drygt tio år sedan. Hon har gått flera traditionella målarkurser men det var först när hon kom i kontakt med målarprinciperna inom Vedic art som hon fann en ny dimension till sitt måleri.

– Vedic art är en indisk lära som Curt Källman tog hit. Inom Vedic art målar man från sitt inre. Det finns ingen klar bild från början, utan den växer fram under arbetets gång, säger Anette Sandell.

Hon berättar att det är känslan som får styra, sedan blir det som det blir.

– Jag kan däremot längta efter en viss färg eller form.

Hon målar i akryl och efter många lager struktur och färg uppträder motiv.

– Man vänder och vrider för att se om man ser något. Vissa motiv är väldigt tydliga, medan andra kräver en stunds beskådning.

Som exempel pekar Anette mot en av sina målningar. När man tittar ordentligt på tavlan ser man en siluett av en man framträda i mitten av målningen.

– Det blir mycket ansikten och siluetter. Man kan ofta ana människor i mina målningar.

Men inte alltid. En tavla är full av hjärtan.

– Det började med det här lilla hjärtat, som från början bara var en färgklump, säger Anette.

Vad vill du att din konst ska förmedla till den som betraktar den?

– Den ska väcka en känsla. Sedan vad man känner är upp till var och en. Alla som betraktar en abstrakt målning gör sin tolkning, men det ska finnas en känsla där.

På frågan om vilken som är hennes personliga favorit avslöjar hon att den hänger inne i bostadshuset.

– Jag har några stycken faktiskt som jag inte velat släppa när det blivit klara. Det hänger kanske ihop med att man ibland målar under väldigt lång tid, till och med flera år. Jag målar och målar över. Det man går igenom i livet i olika perioder blir som lager i målningarna. Jag vet hur de olika lagren sett ut och det gör att en målning kan betyda väldigt mycket. Känslan kan ibland bli väldigt stark.

Målar gör hon mestadels hemma i sitt lilla målarrum och behöver hon mer utrymme flyttar hon ut i köket.

– Oftast är det naturen som väcker skaparlusten och inspirerar mig.

Förra året deltog hon för första gången i Konstrikets konstrunda. Det blev en lyckad debut och därför var det en självklarhet att även delta i år.

– Just att det är lokalt gör det intressant. Konstriket är en bra förening. Man når ut med sin konst till många samtidigt som det blir en fin gemenskap med andra konstnärer. Förra året fick jag besök av många konstintresserade och de är alltid roligt. Men det gav också många nya kontakter och kontaktvägar till att ställa ut, säger Anette.

Anette har alltid målat i perioder, mycket kopplat till utställningar. Med åren har det bara ökat och nu väntar en intensiv period med flera utställningar framöver.

– Jag kommer bland annat att ställa ut i Skåne och Blekinge. Och det är något jag ser fram emot, att vidga min konst, för nu har jag varit här en del.