Bild: PRIVAT

Bevara ortens historia

Debatt

Äntligen har Wallenstams bostadsbyggande vid Mölnlycke fabriker börjat. Vi behöver fler bostäder i kommunen.

Men med förfäran ser jag att underhållet av de gamla fastigheterna på området försummas. Disponentvillan byggd 1853 i nationalromantisk stil med 15 kakelugnar och drakhuvuden på nockarna, har under årens lopp blivit ombyggd flera gånger. Senaste hyresgästen var Montessoriskolan, som hade många aktiviteter i byggnaden. Efter att de flyttade ut har disponentvillan stått tom och förfallit de senaste åren.

Byggnaden har blivit tillhåll för ungdomsgäng och utsatt för inbrott. Wallenstam har endast spikat för fönstren och tillkallat polis med jämna mellanrum. Inget underhåll, trots sprickor i grunden och flagnade fasader. Vad säger detta om Wallenstams renommé och miljötänkande?

Wallenstam ska inte bygga bostäder på disponent­villans område men vill ändå riva detta gamla hus, med motiveringen att området blir en bra tillfällig bygg-väg.

Kommunen gjorde en kulturmiljöutredning 2014 av Mölnlycke fabriker, som sammanfattas bland annat med följande beskrivning:

Disponentvillan har kulturhistoriska kvaliteter och är med sin höga placering ett viktigt landmärke och ett identitetsskapande objekt i miljön. Den berättar om fabrikens historiska och sociala struktur.”

I kommunens detaljplan blev det inget rivningsförbud för att säkerställa att ett av Mölnlyckes äldsta och mest historiska hus bevarades. Huset som är 165 år gammalt är inte skyddat, men det är däremot en rostig skorsten på fabriksområdet från 1960-talet.

Vem som är mest inkompetent, Wallenstam eller kommunens plankontor, vet jag inte. Byggherren och kommunen är samstämda i att göra om Mölnlycke till en stad utan historia.

Mitt hopp står till politikerna i Miljö och byggnadsnämnden, att de vågar gå emot sina tjänstemän och vägra rivningslov till Wallenstam.

Eller så gör Wallenstam en kovändning och visar att de är ett seriöst bostads­företag med miljötänkande, som tar samhällsansvar och inser värdet av att ha en kulturbyggnad kvar på fabriksområdet.