• Bild: Adam Andersson
    Eddy Bengtsson

Efter mardrömsskadan – går för VM-guld

Brottning

Ett benbrott, misslyckade operationer och till slut nio blodproppar i lungorna som kunde tagit hans liv. Nu är Eddy Bengtsson tillbaka, starkare än någonsin, och i helgen ska Landvettersonen bli världens bästa veteranbrottare.

När undertecknad kliver in genom dörrarna till Trivsamt Hälsocenter sitter Eddy Bengtsson, 39, i receptionen. Sedan sju år tillbaka driver han gymmet och just den här dagen har förmiddagen innehållit ett träningspass och en behandling av kroppen. Träningspasset ägnades åt förbränning så att matchvikten är den rätta inför helgens mästerskap.

– Just nu är det kaffet som gör att man överlever dagen, säger Eddy Bengtsson samtidigt som han tar en klunk ur sin kopp och slår sig ned i en fåtölj.

Lång väg till VM

När det här reportaget publiceras är Eddy Bengtsson på väg till Ryssland. I helgen ska den Landvetterfostrade brottaren kriga om en ny världsmästartitel för veteraner. Men den här gången har resan till VM varit lång. Väldigt lång.

Det var under ett träningspass i Kungsbacka inför förra årets VM som Bengtsson under ett kastförsök mot sin sparringpartner fastnade med foten i mattan. Han tappade kontrollen över kroppen och föll ned över sitt eget ben.

– När jag ligger där och skriker så slår det mig att ”tänk om jag bara vrickat foten eller någonting”. Då hade ju de andra retat ihjäl mig, så jag blev helt tyst och bara knep igen. Då tittade jag ned mot foten och benet och såg direkt att det inte var bra.

Skelettet i Bengtssons ben hade vridits av. I ambulansen på väg till sjukhuset fick han elva morfintabletter och på sjukhuset skickade personalen i honom ännu mer piller och sprutor samtidigt som man försökte vrida tillbaka benet på plats igen.

Lungembolit

Två mindre lyckade operationer senare hoppade Eddy Bengtsson på kryckor och förberedde sig för en rehab­iliteringsperiod med brottningen i sikte, men den skulle bli längre än väntat. En förmiddag skulle han med hjälp av en arbetskamrat sträcka ut ryggen, men det small bara till och Bengtsson drabbades av vad som visade sig vara lungembolit (ungefär som en lunginfarkt). Han kunde inte andas och fick omedelbart åka till akuten. På vägen dit avtog smärtorna något och han kunde åter börja andas igen, men i väntsalen var det dags igen.

– Då var det värre. Jag försökte titta efter någon som jobbade, men jag såg ingen. Plötsligt gick det förbi en kille och jag såg bara att det stod ”Sahlgrenska” på bröstet så jag slet tag i honom och lyckades få fram ”hjälp mig”. Då visade det sig att det var en städare jag hade slitit tag i.

Därifrån gick det snabbt.

”Tänkte på grabben”

– Jag vet att när jag satt där med syrgasmask och grejer på hela kroppen så tänkte jag bara på grabben (Eddys son). Jag tänkte att jag skulle dö och inte ens fick säga hejdå. Ångesten där var ganska påtaglig, säger Bengtsson.

Anledningen till Eddys tillstånd var nio blodproppar som hade vandrat upp i lungorna på honom. Dess­utom ville läkarna testa honom för cancer.

– Det kändes som att det bara kom grej efter grej där. Jag grävde ner mig i obehags­känslan. Det var en tuff period, säger Bengtsson.

Tillbaka igen

Till slut kom beskedet. Bengtssons kropp innehöll ingen cancer och mycket med hjälp av sin son har han lyckats jobba sig tillbaka från skadan och lungpropparna.

– Det är han och jag. Vi är grabbarna Bengtsson.

En lång tid av rehabilitering och styrketräning har nu passerat. Benet ska fortfarande opereras en gång till och är inte smärtfritt, men det ska inte stoppa honom. Nu ska Eddy Bengtsson återigen gå för att bli världens bästa veteranbrottare.

– Min dröm är att vinna. Att vakna upp morgonen efter och känna att man är bäst i världen, det är en grym känsla, säger Eddy Bengtsson.

  • Adam Andersson031-98 50 67