• Bild: FIVE BRIDGES TALL
    VILL SPELA LIVE. Gruppen hoppas kunna boka in fler spelningar efter att nya EP:n kommit ut.
  • Bild: FIVE BRIDGES TALL
  • Bild: FIVE BRIDGES TALL
  • Bild: JENNY FÖRANDER
    SLÄPPER EP. De började jamma ihop när de gick på Hulebäcksgymnasiet. Nu vill bandmedlemmarna i Five brigdes tall André Ingman, Victor Rechenberg, Anton Fridh, Jesper Bengtsson och Simon Lindström (den sistnämnda saknas på bilden eftersom han studerar ett halvår i Hongkong) ta nästa steg i karriären och släpper sin första EP.

Five bridges tall vill nå ut med sin musik

Musik

Modern pop med influenser av 70-talsrock. Så beskriver Five brigdes tall sin musik.
På fredag släpper gruppen sin första EP.

De började spela ihop när de gick på musikestetiska programmet på Hulebäck. När skoltiden var över ville de fortsätta spela och bildade bandet Five bridges tall.

– Det började med att vi jammade på rasterna. Oftast kom ­lärarna och sa att vi skulle sänka för att vi spelade för högt, minns Victor Rechenberg som spelar klaviatur i bandet och nu själv utbildar sig till musik­lärare.

Via en lärare på Hulebäck fick de kontakt med Mölnlycke pop- och rockkör som de gjorde flera spelningar tillsammans med, bland annat inför ”tusen chefer” i konserthuset i Göteborg.

Till final i Emergenza

Bandet har också deltagit i flera musiktävlingar. I Emergenza-festivalen tog de sig vidare till Göteborgsfinal, men slutade trea av 24 band. Bara vinnaren gick vidare till riksfinal.

– Det var lite surt ändå, säger Landvetterbon Jesper Bengtsson som spelar bas.

– Fast det här med att tävla är ju inte riktigt vår grej. Det handlar mer om att få spelningar, i till exempel Musik direkt har de bra ställen att spela på. Det är en kul experience, säger Victor Rechenberg.

– Ja, det är roligare att hitta egna spelningar, fyller gitarr­isten och Mölnlyckebon André Ingman i.

2016 spelade bandet in och släppte sin första låt, året därpå kom låt nummer två. Nu har de jobbat sedan i januari med att spela in sin första egna EP med fyra låtar. Inspelningen har de gjort hos Zimon Holmberg som har studion Beardy men records i Landvetter.

– Vi har väldigt många fler låtar, men vi har inte haft tid och resurser att spela in dem, säger Victor Rechenberg.

Bygger låtar ihop

Det är oftast sångaren Simon Lindström, som för tillfället befinner sig i Hongkong för ett halvårs studier, som kommer med en låtidé. Någon annan kommer med ett rif och så bygger de på tills de ha en produkt som alla tycker om.

Nu när de har lite fler låtar att visa upp hoppas de också kunna boka lite fler spelningar. Att deras sångare är på andra sidan jorden när skivan släpps är ju inte optimalt, men de siktar på att boka så många spelningar som möjligt inför kommande sommar, gärna utomlands också.

Siktar söderut

– Vi har hört att Tyskland är bra. Där finns många spelställen och det är vanligt att åka dit och turnera, säger Victor Rechenberg.

– Det ska vara bra publik där också, säger André Ingman.

Vad gör ni om fem år?

– Då hoppas jag att vi har släppt fler låtar. Och att vi har byggt mer fanbase, säger André.

– Ja, att vi är ett namn i Göteborg, att folk vet vilka vi är, säger Jesper Bengtsson.

– Drömmen är ju att leva på det, säger trummisen Anton Fridh från Mölnlycke.

Vad har ni för musikaliska ­förebilder?

– The Eagles är en stor inspirationskälla för mig och Simon. Och John Mayer, säger André.

Och så var det då bandnamnet Five bridges tall, varifrån kom idén till det?

– Det är från the Eagles låt Seven bridges road. Vi gjorde en vändning på det och så är vi ju fem i bandet. Det lät bra, säger André.