• Bilder: Adam Andersson
    Blicken uppe. August Hjelmgård letar en av lagkompisarna under spelmomentet.
  • Ledare. Lisa Förstberg har sett klubben växa enormt under ett och ett halvt års tid.
  • Pricksäker. Meja Lundin har siktet inställt.

”Från noll till hundra”

Basket

De drog i gång verksamheten för mindre än två år sedan. Då tränade vuxna tillsammans med sex-åringar. Nu har Eastside Basket vuxit ordentligt och inom kort hoppas klubben ha två renodlade U15-lag i seriespel.

Det är onsdagseftermiddag när Härryda-Postens utsände kliver in i Djupedalsskolans idrottshall. Där inne har Eastside Basket träning. Spelarna, de flesta mellan tio och elva år gamla, håller för stunden på med en duellövning som landar i avslut mot korgen.

Det var i februari 2017 som Eastside Basket inledde sin verksamhet i Mölnlycke. Där och då var man inte fler än att klubbens vuxna medlemmar fick träna tillsammans med sex-åringarna och träningsmängden låg på en gång i veckan. Nu ser dock klubbens verklighet helt annorlunda ut.

”Fantastiskt roligt”

– Nu har vi ett seniorlag, vi har ett U15-lag, vi har ett mixat ”easy basketlag” och även basketskola för årskurs 1 och 2. Det är fantastiskt roligt. Det kommer nya barn hela tiden som vill testa att spela basket. Det känns som att det gått från noll till hundra, säger Lisa Förstberg, ledare i Eastside Basket.

Upp till 13

Det är klubbens ”easy basket-lag” som tränar när HP besöker föreningen. Det är en serie som Västra basket arrangerar. Upp till 13 år får man spela med mixade lag i seriespel och där spelar man med lite enklare basketregler. På lite längre sikt är det de här barnen som klubben vill bygga vidare på framöver.

– Drömmen är att få det här laget att växa och att de drar med sig ännu fler kompisar för att vi ska kunna forma ett riktigt flicklag på U15-nivå och ett riktigt pojklag på U15-nivå som har en grund att stå på. Sedan vill vi såklart att den yngsta gruppen ska växa också för det är på så sätt vi kan bli en riktigt stor klubb, säger Lisa Förstberg.

En av spelarna i ”easy basket-laget” är August Hjelmgård. Han är tio år gammal och hade basketintresset redan innan han började med Eastside.

– Jag gillade basket och spelade mycket hemma och sedan spelade jättemånga i min klass så då började jag också här, säger August Hjelmgård.

Uppskattar att dribbla

Han följer inte basket utöver sitt eget spel. Det roligaste är att spela själv, menar han. Favoritmomenten är de tekniska delarna och avsluten.

– Jag tycker det är roligast att dribbla och skjuta, säger Hjelmgård.

En annan som av spelarna i laget är Meja Lundin. elvaåringen, som också håller på med ridning, hittade till sporten via en kompis mamma som är baskettränare och sedan dess har hon varit fast. För hennes del är spelmomenten det roligaste.

– Vi brukar nästan alltid spela match på slutet av träningarna och det tycker jag är det roligaste, säger Meja Lundin.

  • Adam Andersson031-98 50 67