• Bild: JENNY FÖRANDER
  PREMIÄRTÄVLING. Helgens draghundsporttävling vid Landehofstugan var den första någonsin på Västkusten. Nu hoppas arrangörerna i Partille BK att fler klubbar ska våga följa efter så att sporten har möjlighet att växa.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  TAGGAD. Erik Lundström får en flygande start med vorstehn Gus i förarsätet.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  RUTINERAD. Eva-Marie Wergård har tagit flera SM-medaljer i draghundsport.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  PREMIÄR. Jeanette Andersson och Ester är redo för start i parets första tävling.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  LÖPVILLIG. Gus tävlade med matte Emma Lindbom på mountainbike och agerade sedan draghjälp även åt Erik Lindström som fick springa så tygen höll för att hänga med.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  Eva-Marie Wergård och Bat.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  Jeanette Andersson och Ester.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER

Fullt ös i första draghundstävlingen

Draghundsport

I söndags arrangerade Partille BK den första draghundsporttävlingen någonsin på Västkusten.
58 ekipage kom till start i tävlingen som hölls vid Landehofstugan i Landvetter.

– Nu hoppas vi att det blir fler klubbar i trakten som ser att det går och vågar arrangera tävlingar, säger Emma Lindbom.

Hon bor i Landvetter men är medlem i Partille brukshundsklubb eftersom det är den närmaste klubben som är ansluten till Draghundsportsförbundet.

Emma och hennes man Thomas tävlade med var sin hund i fordonsklassen; Emma på mountainbike och Thomas på kickbike.

– Jag har en lina från hundens sele till cykeln och så trampar jag så mycket jag kan. Man kan tro att vi bara åker med, men man vill ju hjälpa hunden så mycket som möjligt. Det är jättejobbigt, säger Emma och förklarar att sporten är ansluten till Riksidrottsförbundet och räknas som en sport, inte bara för hunden utan också för den som springer eller cyklar efter.

Själv började hon utöva sporten för tolv år sedan när hon bodde i Luleå.

– Där uppe är det ju mycket skidor och släde. Jag fick en hund av huskytyp och började åka skidor efter hunden. När vi flyttade hit för sex år sedan fanns det ju ingen snö så vi fick tänka om och att cykla har ju alltid varit roligt, säger Emma.

Intresset växte och hundarna blev fler. Nu har Emma och Thomas två korthåriga vorsteh, femåriga Tesla och hennes yngre halvbror Gus, 3,5 år, som båda var med och tävlade i söndags.

– Vorsteh är jättebra på det här, de är explosiva och uthålliga. Det här var Gus andra tävling, det gick bra och jag hoppas han fick med sig goda erfarenheter som gör att han vågar springa på framöver, säger Emma.

Efter fordonsklassen var det dags för linlöpning, vilket helt enkelt innebär att man har en lina mellan hund och hundförare som båda springer för fullt från start till mål. Den här gången var banan tre kilometer.

Emma Lindboms svåger Erik Lindströms hund var skadad så han fick låna Gus att springa med och det blev en flygande start där hunden knappt kunde bärga sig fram till startsignalen gick.

– Jag har övat med honom en gång i veckan innan. Med en så stor och stark hund brukar man oftast cykla men jag försöker hjälpa till och springer så fort jag kan, säger Erik.

Han beskriver att man blir tröttare när man springer med hund men det går också fortare.

– I nedförsbackarna får man nästan bromsa för att det går för fort, uppför är det bara tacksamt att få draghjälp, säger han.

Hundarna verkar tycka att det är kul?

– Ja, de tycker att det är extremt roligt, de bara vrålar när det är dags att starta.

Vad är tjusningen med den här sporten?

– Det är att göra något tillsammans med sina hundar och jag gillar att träna. Det skapar ett extra band mellan dig och din hund. När jag tar på mig träningskläderna blir hunden helt galen och vill följa med ut, säger Erik.

Eva-Marie Wergård från Borås är också medlem i Partille BK. I söndags var hon både arrangör och tävlande.

– Det kändes jättebra. Min bordercollie Bat har haft en sträckning så det här var debuten efter skadan och han drog på jättebra när det var slätt underlag, säger Eva-Marie.

Hon har tävlat i draghundsport sedan 2000 och bästa meriten är ett SM-silver från 2015. Förra helgen fick hon springa SM med en lånad hund och tog brons.

Vad ska man tänka på när man tävlar i draghundsport?

– Att ha kul med sin hund och att kolla tassarna, det är lätt att det sliter på tassarna.

Som löpare gäller det också att själv träna ordentligt och inte slarva med uppvärmningen i och med att man springer betydligt fortare med hund än utan.

– Man kan spara 40-60 sekunder per kilometer. De som är vana löpare förstår att det är stor skillnad, säger Eva-Marie som till vardags tävlar i både trail-löpning och swimrun.

För Partilletjejen Jeanette Andersson och hennes lilla yrväder Ester av rasen pumi var helgens tävling premiär. Jeanette tävlar mycket i agility men för Ester passar det bättre med draghundsport.

– Hon tycker att det är roligare att springa och inte tänka så mycket. Man får anpassa sig efter hundens personlighet, säger Jeanette som även har andra hundar som älskar agility.

Tävlingsledaren Ami Tingström tycker att draghundsport är ett bra komplement till exempelvis agility som är mer av en sommarsport.

– Det är bra friskvård att hålla igång året runt, säger hon.

Partille BK har ett 50-tal medlemmar som är intresserade av draghundsport varav cirka 30 deltar i officiella tävlingar. Ofta blir det långa resor till tävlingarna.

– Det finns tävlingar i Småland och Skåne men ofta får vi åka till Dalarna, Stockholmsområdet, Sundsvall. Nu hoppas vi att den här tävlingen ska bidra till att det växer härnere, säger Ami.

I söndagens tävling ingick inte alla klasser. Arrangörerna valde att inte ha med några större fordon.

– Det finns klasser med trehjulingar och fyrhjulingar med upp till åtta hundar som ett riktigt hundspann, det brukar vara en riktig publikmagnet men det kräver en del av banan. Vi har ju aldrig gjort det här tidigare och visste inte alls hur många som skulle anmäla sig så vi tyckte att det var bäst att börja i mindre skala och utvecklas efterhand, säger Ami.