Bild: Adam Andersson
Nathalie Lindqvist vann VM-guld med Team Surprise 2012. Nu tvingas lagkaptenen se sitt lag splittras upp.

Kaptenen: ”Jättetufft och sorgligt”

Synkroniserad konståkning

Hon växte upp med åkarna i laget som sina idoler, blev själv en del av det, fick lagkaptensrollen och blev så småningom bäst i världen. Nu berättar Team Surprise Nathalie Lindqvist om tankarna och känslorna kring att hennes moderklubb lägger ned.

Det kom nog som ett chockbesked för många när Team Surprise offentliggjorde att man lägger ned verksamheten. Laget, med sex VM-guld på meritlistan och nu senast ett silver från världsmästerskapet i Stockholm, kommer att splittra upp.

– Jag förstår att många utifrån blev väldigt förvånade, men det här är ett beslut som vuxit fram under många år. Det är ingenting som kommit efter VM i Stockholm, säger lagkaptenen Nathalie Lindqvist och fortsätter:

– Det är en smal sport vi håller på med och det har varit mycket slit. Det finns just nu ingen tydlig riktning om vart sporten ska gå. Man har ansökt om att komma med i OS och det är något vi såklart hoppades, men i somras kom beslutet att synkro inte tas in. Hade det blivit så hade vi självklart fortsatt satsa mot det. Man ska veta att Andrea (Dohány, tränare och grundare) inte är någon som ger upp, men ibland måste man ställa sig frågan hur långt man ska gå när man känner att man inte får ut det man önskar.

Är det här ett gemensamt beslut som ni alla varit med och tagit?

– Ja, absolut. Vi har haft en dialog i laget och till slut kände vi att vi var tvungna att ta det här beslutet, säger Lindqvist.

Hur känner du själv kring att Team Surprise nu läggs ned?

– Det är jättetufft och sorgligt. Jag är uppvuxen i Landvetter ishall och har varit där sedan jag var tre år gammal, även om det inte blev så många skär i den åldern. Jag har aldrig hållit på med fotboll eller handboll, det har bara varit konståkning för mig, säger Lindqvist och fortsätter:

– Jag har vuxit upp med Team Surprise och de var mina idoler när jag var liten. Det var en dröm att få vara med och vinna VM-guld och det fick jag göra 2012, men samtidigt är det alla lagkamrater, alla träningar och alla tävlingar man gjort genom åren som betyder mest. Även om jag känt till det här länge så var det en riktigt tung dag igår när det blev offentligt. Tårarna slutade inte rinna, säger Lindqvist.

Team Surprise sista lagkapten kommer trots allt inte lämna sporten som varit en del av hela hennes liv. Hon är fortfarande åkarnas representant i ISU (internationella skridskoutskottet) och kommer på ett eller annat sätt fortsätta med konståkningen. Exakt i vilken roll och i vilken utsträckning vet hon inte ännu för det kommer vara en bit fram i tiden. Nathalie Lindqvist ska nämligen bli mamma i december.

– Så det blir fokus på bebisen. Sedan får det ta en tid att smälta allting. Jag är otroligt stolt över att ha fått vara en del av Team Surprise, säger Nathalie Lindqvist.

  • Adam Andersson031-98 50 67