Matens lov

Krönika

Jag brukar gå upp ett par kilo under vintern men när sommaren kommer och jag blir mer aktiv brukar de försvinna. I år blev det inte så. När höstkläderna kom fram igen upptäckte jag istället att de satt lite trångt. Den varma sommaren hade gjort mig mindre aktiv, jag behövde inte ens klippa gräset på hela sommaren, jag hade nog drucket för mycket söta drycker och ätit för mycket glass.

Vad jag nu hade att välja på var att klämma in mig i mina trånga långbyxor, köpa nya eller gå ner de kilo jag gått upp. Jag valde det senare och bestämde mig för diet i två veckor. Att hålla diet är en utmaning och jag upplevde efter bara ett par dagar vilken viktig roll matlagning och ätande spelade i min vardag. Allting blev ganska tråkigt när jag inte fick förbereda, laga och äta som vanligt. Ibland tror man att man bara äter för att ge sin kropp näring men det är mer än så. Maten och måltiden är sensuella upplevelser, de består av smak, lukt och synintryck. Måltiden är en ritual man genomför dagligen och den skapar en slags trygghet. Att laga mat kan vara både lugnade och inspirerande, även om det bara är vardagsmaten och att sitta ner till en måltid känns som ett bra sätt att ta hand om sig själv. Mättnadskänslan gör att man slappnar av. Under dieten tänkte jag ovanligt mycket på mat, jag samlade recept och gjorde listor på allt gott jag skulle äta när den tiden kom.

Så blev det dags att återgå till normal mathållning igen. Aldrig har det smakat så gott! Det som annars var självklar slentrian, pasta med tomatsås, köttbullar med mos och lingonsylt eller panerad torsk med potatis blev en högtidsstund. Smaklökarna var på topp och det var underbart att få äta rostat bröd med smör och ost på morgonen. När något självklart tas bort öppnas ögonen för hur värdefullt det var – ”Man saknar inte kon förrän båset är tomt” är väl ett bra sätt att uttrycka det. Men det gäller ju inte bara maten, det finns så mycket annat som man tar för givet – vänner, anhöriga, att få vattna i trädgården, grilla på
altanen, leva i frihet eller att få vara frisk.

När allting finns till hands är det lätt att förlora uppskattningen för det. Istället blir man kräsen och uttråkad, det gäller både människor omkring en, bekvämligheter och mat. Ja, jag återfick min normalvikt, jag fick dessutom tillbaka uppskattningen för hur gott det är med mat och tacksamheten över att ha ett sådant överflöd omkring mig. Men det är inte maten utan sockret som är dåligt så nu ser jag upp med det söta.

  • Gunnel Eckerstein