• Bilder: Adam Andersson
    Värvning. Sebastian Björklund är ny målvakt för säsongen och kommer att vara den som ska hålla puckarna borta från Härryda HC:s bur.
  • Utvecklats. Claes Holmberg ser en stor utveckling i laget från förra året.
  • Max Angelin.

Nya målvakten: ”Ville ha en nytändning”

Ishockey

Fjolårshösten innehöll nederlag efter nederlag, men laget reste sig och gjorde en stark vår. Nu har Härryda HC tagit nästa steg i utvecklingen och med bredare trupp ska laget ta den långa vägen till division 2-kval.

Ikväll klockan 19:30 ställs Härryda HC mot Varbergs HK. När Härryda-Posten besöker HHC gör man sin sista träning inför den matchen. Ett av två ispass i veckan vilket är ett mindre än förra säsongen, men på grund av brist på istider är det den vägen man fått gå.

Trots det har säsongen ändå börjat klart starkare i år än förra året. Det har visserligen ”bara” blivit en seger på de tre inledande matcherna, men det ser helt annorlunda ut när HHC spelar ishockey den här hösten jämfört med förra året då man var division 3:s­ slagpåse.

”Där och tävlar”

– Vi har helt klart tagit kliv framåt. Det märktes redan under försäsongen. Nu har vi också sett att vi kan stå upp mot de så kallade topp­lagen som uttalat ska ta steget upp i division 2. Det är inget lag som kör över oss längre. Vi är där och tävlar, säger Härryda HC:s tränare Claes Holmberg.

Det kommer aldrig se ut som förra året?

– Nej, nej, det kommer det inte göra. Vi måste få ihop det över 60 minuter. I matcher­na hittills har vi har haft perioder där vi tappat vårt hockey-DNA och slutat göra det vi ska. Det har kostat oss, men våra toppar är väldigt höga. Vi ska bara höja botten lite. Det finns många frön i det här laget som ska blomstra. Vi kommer ha en ännu bättre vår och hösten kommer inte bli så jobbig, säger Holmberg.

Vad kan det här laget uträtta?

– Jag tycker inte att vi är riktigt där för att kunna nypa en topp två-placering och gå direkt till alltrean. Det tycker jag inte. Däremot har vi definitivt kvalitéer att vinna fortsättningsserien och att killarna då får känna på att kvala uppåt den långa vägen, säger Claes Holmberg.

Härryda HC har också fått en bredare trupp till den här säsongen. Det är många spelare som vänt hemåt igen från andra klubbar, vissa har tagit steget upp från juniorlaget och sedan har man knytit till sig en del nya namn också. Ett av dessa namn är målvakten Sebastian Björklund. 19-åringen spenderade de två gångna säsongerna i kvällens motståndare Varberg HK, men valde ett byte till HHC-tröjan.

– Jag ville ha en nytändning och när Härryda hörde av sig var det ingenting att fundera på. Det är väldigt motiverande att vara här och det känns som en klubb som är på väg uppåt, säger Sebastian Björklund.

Trea i serien

Nyförvärvet har fått förtroendet mellan stolparna i samtliga tre inledande matcher och har gjort det bra. Så här långt har han seriens tredje bästa räddningsprocent av de åtta målvakter som fått mest förtroende.

– Det har känts bra. Jag har inte riktigt haft turen med mig, men det kommer väl. När vi spelat ihop laget lite mer tror jag att det kommer bli riktigt bra. Sätter vi försvarsspelet kommer vi kunna slå alla lag, säger Sebastian Björklund.

  • Adam Andersson031-98 50 67