• Bilder: Adam Andersson
    Växer. FC Ljiljan gör sin andra säsong som futsalklubb och siktar på seriespel till nästa år.
  • Elias Dahl.
  • Haris Avdic.
  • Emir Grgic.

Nystartade klubben vill till toppen

Futsal

De är redan redo för seriespel, men väljer att skynda långsamt. Härryda-Posten har träffat Mölnlyckes relativt nystartade futsalklubb, FC Ljiljan.

Klockan är 21:00 och det är söndagkväll i Mölnlycke idrottshall när tränaren och en av grundarna till FC Ljiljan, Haris Avdic, hälsar sina spelare välkomna till träningen. Några är där för första gången och hälsas därför lite extra välkomna. Så sent som förra veckan spelade laget en träningsmatch mot Fässberg. Ett lag som gick rent genom division 2 förra säsongen och avancerade upp i division 1 till den här säsongen. Avdic går igenom ett par detaljer från matchen som i huvudsak är positiva sådana. Matchen slutade nämligen 4–4 och FC Ljiljan hade varit spel­förande­ och laget med klart flest målchanser.

”Vi behöver bara titta upp när vi får chanserna så att vi inte skjuter direkt på målvakten”, lyder ett av direktiven.

Trion drog igång

Det är nu drygt ett år sedan som Haris Avdic, Ajdin Smajlovic och Haris Verem grundade futsalklubben FC Ljiljan i Mölnlycke. De själva hade spelat en turnering för spelare med bosnisk bakgrund, gått vidare till finalen utomlands och även vunnit där – fyra gånger.

– När vi var i Rotterdam under en av de här finalerna så kom idén att vi skulle starta ett futsallag. Vi kollade lite närmare på det och har egentligen jobbat vidare därifrån. Förra året kände vi lite på det, men i år har det verkligen blivit bra, säger Haris Avdic.

Med mellan 16-22 spelare varje träning fanns tveklöst förutsättningarna för att redan i år anmäla laget till serie­spel, men man valde trots allt att avvakta lite. Istället blir det ytterligare en säsong av träning och cuper.

”Bygga från grunden”

– Vi ville inte bli något ettårsfall. Att vi är med i ett år och sedan inte har pen­gar ­e­ller spelare för att fortsätta. Vi vill bygga allt från grunden och nu har vi fått spelare och nya sponsorer så det ser väldigt spännande ut. Det är väldigt kul att vi har så många unga spelare också. Vi (Haris och Ajdin) höjer ju snittåldern lite, men den ligger säkert på 20 år ändå, säger Avdic.

Har ni behövt rekrytera mycket spelare eller har de kommit av sig själv?

– Vi hade ett gäng i början och sedan har det tillkommit eftersom så vi har inte behövt leta. Nu är vi dessutom så pass många att vi i dagsläget inte kan ta in så många fler. Vi kan inte ta in 35-40 spelare i den här hallen, säger Avdic.

”Spela i SFL”

Vad är målsättningen på lång sikt?

– Vi har sagt från början att vi på lång sikt vill spela i SFL (den svenska högstaligan i futsal), men det får ta sin tid. Vi tänker inte skynda oss in i någonting som många andra gjort före oss, säger Haris Avdic som försäkrar att FC Ljiljan kommer kliva in i seriespel nästa säsong.

En av lagets många unga spelare är Elias Dahl. 16-åringen spelar fotboll i Mölnlycke/Sjövalla på sommaren och valde till den här höstsäsongen att även ge futsal en chans.

– Det är mycket nytt och mycket att lära sig. Stora skillnaderna mot fotboll är att det går mycket snabbare här. Man får använda sin krea­tivitet mer också tror jag, säger Elias Dahl.

Hur ser du på seriespel nästa säsong?

– Jag ser väldigt mycket fram emot det. Det ska bli väldigt roligt, säger Elias Dahl.

  • Adam Andersson031-98 50 67