• Bild: JONNA ANDERSSON
  FESTLIGT. I lördags invigdes Rävlanda trädgård med tårta, allsång och plantering. Projektledaren Sinikka Thörn ledde allsången innan alla besökare serverades potatissoppa och gräddtårta.
 • Bild: JONNA ANDERSSON
  Evalotta Liljenzin (M) fick äran att förklara trädgården öppnad med planteringen av en julros istället för den traditionella bandklippningen.
 • Bild: JONNA ANDERSSON
 • Bild: JONNA ANDERSSON
 • Bild: JONNA ANDERSSON
 • Bild: JONNA ANDERSSON
 • Bild: JONNA ANDERSSON
 • Bild: JONNA ANDERSSON
 • Bild: JONNA ANDERSSON
 • Bild: JONNA ANDERSSON
 • Bild: JONNA ANDERSSON

Rävlanda trädgård invigd

Rävlanda

Ett kallt och blött år och ett snustorrt. Förhållandena har inte varit de bästa för att anlägga en trädgård under tiden som projektet Rävlanda trädgård pågått. Men i lördags firades invigningen med soppa, allsång och självklart lite plantering.

– Det finns ett uttryck, det ska fan vara teaterdirektör. Men jag skulle vilja säga det ska fan vara trädgårdsmästare, sa projektägaren Annika Gry när Rävlandas nya mötes­plats invigdes i helgen.

Rävlanda trädgård är ett av projekten som ingår i Leader Göteborgs insjörike. Under två år har en projektgrupp tillsammans med ideella krafter, bland annat genom elever från Hermods trädgårdsmästarutbildning, format trädgården som nu står färdig för besökare.

Mångårig dröm

– Drömmen om den här trädgården har funnits i mitt huvud under väldigt lång tid. Och vad ville vi då skapa när vi fick chansen? Jo, en mötesplats, berättade Annika Gry för alla besökare som samlats i trädgården för att ta del av den officiella invigningen.

Först kallt, sedan torrt

Vädergudarna har inte direkt varit på projektgruppens sida. Första året blev ett kallt och blött år. Och den här sommaren har det varit torrt, väldigt torrt och bevattningsförbud.

– Det är inte lätt att plantera perenner när man inte får vattna, skrattade trädgårdsmästare Susanne Gugger.

Projektgruppen har tvingats improvisera och anpassa sig.

– Det har varit jobbigt men det har vänt sig till det positiva. Nu har vi en mötesplats för alla, sa Susanne Gugger som även passade på att slå ett slag för den naturbaserade rehab som man startat upp i trädgården.

– Vi erbjuder personer med stressrelaterad ohälsa en plats för återhämtning. Det handlar mycket om att få andrum och perspektiv. Vi är ute i naturen men tar det väldigt lugnt. Små aktiviteter utan krav på prestation. Vi har till exempel planterat rosor och pioner, det var roligt och uppskattat, berättade hon.

Satte en julros

Det blev ingen klassisk bandklippning, istället fick Evalotta Liljenzin (M) äran att förklara trädgården öppnad med planterandet av en julros.

Det bjöds även på musik­underhållning med David Bäck och självaste projektledaren Sinikka Thörn.

– Jag är ingen talare men jag är en sångare, sa hon innan hon inledde med Nu är det gott att leva.

Besökarna fick också visa upp sina sångkunskaper då invigningsceremonin avslutades med allsång innan alla besökare bjöds på potatis­soppa och tårta.

– Det är helt otroligt och jätteroligt att det är så många här, sammanfattade Annika Gry dagen.

Vill bygga vidare

Nu hoppas hon och resten av projektgruppen på en fortsättning.

– Vi har bildat en trädgårdsförening som kommer att fortsätta arbeta ideellt med underhållet. Men vi kommer även att fortsätta söka pengar när projektet avslutas i december. Två år är lite kort tid för att anlägga den här typen av trädgård.

Bland annat vill man bygga vidare på den äventyrslek som påbörjats med lekfigurer av motorsågsskulptören Björn Edsholm.

– Nu har vi en plats som vi tänker att vi äger tillsammans. Det är en plats mitt i byn, en plats för odling, lek, vila och umgänge. Men trädgården är inte klar och det finns mer att göra så vi hoppas att vi ska kunna fortsätta att utveckla Rävlanda trädgård, avslutade Annika Gry.