• Arkivbild: JENNY FÖRANDER
    SNART DAGS. Förbo siktar på att bygget av nya bostäder i Landvetter centrum ska kunna dra igång under våren. Härom veckan blev det klart att det är Skanska som ska bygga.
  • Arkivbild: JENNY FÖRANDER

Snart klart för byggstart i Landvetter centrum

Landvetter

Nu står det klart att det blir Skanska som bygger de nya husen i kvarteren 2 och 3 i Landvetter centrum.
Planen är att bygget ska komma igång i vår.

Då Förbo i samband med flera andra projekt haft svårt att få tag i entreprenörer som vill bygga valde bolaget att göra en lite annorlunda process i Landvetter centrum.

Anna Olá, fastighets­utvecklingschef på Förbo, berättar att de valde att låta entreprenörerna komma in i ett tidigare skede, så kallat entreprenörskap i samverkan, och det visade sig bli en framgång.

– Vi fick in många anbud.

Skanska som bygger

För några veckor sedan blev det klart att det är Skanska som får uppdraget. De håller just nu på att titta på tomten och göra kalkyler tillsammans med Förbo.

– Om vi kommer överens om en bra produkt som håller budget fattar vi ett investeringsbeslut. Kommer vi inte överens får vi avbryta processen och söka nya anbud men förhoppningen är att vi ska lyckas, säger Anna Olá.

Hon poängterar vikten av att det blir rimliga hyres­nivåer.

– Priserna på lägenheter har ökat och ökat och till sist blir det för höga hyror för att folk ska vara beredda att betala. Snart är den smärtgränsen nådd.

Så ett krav från er är att det ska vara låga hyror?

– Nej, låga hyror på nybyggda lägenheter går det inte att få, men hyrorna får inte bli för höga. Hittills har vi dock inte haft några problem att få nya lägenheter uthyrda.

Hur håller man nere kostnaderna?

– Det gäller att bygga effektivt. Det finns alltid många val att göra och det är jätteviktigt att ha med dem som bygger i processen för att hitta bra lösningar. I och med att vi är hyresvärd är det inte aktuellt att dra ner på materialval till något sämre som inte håller i längden. Vi måste tänka långsiktigt, säger Anna Olá.

Tre hus

Förbo har planerat att bygga tre flerfamiljshus med totalt cirka 110 lägenheter. De ska nu studera planen tillsammans med Skanska för att se om de behöver göra några justeringar. Tillgången till parkeringsytor kan avgöra hur många lägenheter det blir i slutänden.

Anna Olá hoppas att byggnationerna kan starta under våren. Då kan de första lägenheterna vara klara för inflyttning runt årsskiftet 2020-2021. De förmedlas via kommunens bostadskö.