Stoppade misstänkt mopedtjuv – döms för ofredande

Härryda kommun

Två män från kommunen fick syn på en mopedtjuv, fick stopp på honom och höll honom mot marken i väntan på polis. Nu döms männen för ofredande.

Det var i våras som en person från kommunen fick sin moped stulen. Mopedinne­havaren var en familjemedlem till en av de dömda männens fru. De två männen fick sedan, via tips från en kompis, veta att mopeden setts i Landvetter centrum. Männen begav sig dit och när de fick syn på mopeden satte sig en man och en passagerare på den och körde iväg.

Männen mötte upp mopeden i motsatt riktning och fordonen kolliderade så att mopeden välte. Mopedisten och passageraren flydde iväg, men männen lyckades jaga ikapp mopedföraren och konfronterade honom.

Mopedföraren nekade till att ha stulit mopeden men sade att han kunde visa vem som hade gjort det om de körde honom till resecentrum.

Försökte undkomma

Väl där försökte moped­föraren avlägsna sig, de båda männen tog då med honom ut från resecentrum och lade ner honom på marken var­efter de ringde polisen.

Mopedföraren anmälde sedan männen för misshandel för skador han ådragit sig medan de tryckte ner honom mot marken. Det finns varken några vittnen eller skador som bekräftar att männen utövat det våld som anges i anmälan.

Tingsrätten anser dock att männens agerande gått utöver vad som är tillåtet för att ta tillbaka den stulna mopeden och hindra mannen från att smita efter bilolyckan.
Rätten dömer därför de båda männen för ofredande. Straffet är dagsböter.

  • Adam Andersson031-98 50 67