Bild: Björn Dinau
SLÄCK LJUSEN. Visst är det mysigt med tända ljus men glöm inte att släcka dem när du lämnar rummet. I december månad görs flest brandkårsutryckningar orsakade av levande ljus, ofta på grund av att man just glömt att blåsa ut ljusen.

Dags att kolla brandvarnaren

Härryda

Nu står julen för dörren och då ökar tyvärr också bränderna. På söndag är det första advent – stora batteribytardagen.
– Det är bra att ha som vana att då byta batteri i brandvarnaren och kolla att den fungerar, säger Josefin Åkerström, samordnare för brandskydd i bostäder vid Räddningstjänsten Storgöteborg.

Julen är ljusens stora högtid. Men det är inte bara fint och mysigt, det kan vara farligt också – om du inte har koll.

På senare år har antalet ljusbränder i adventstider minskat i Räddningstjänsten Storgöteborgs upptagningsområde. Efter en liten ökning julen 2016 gick antalet bränder ned igen i fjol.

– Det har sjunkit väldigt mycket på senare år. För tio år sedan var det dubbelt så många, säger Josefin Åkerström.

Minskning av ljusbränder

Det har gått från ett 20-tal ljusbränder till mellan sex och tio från första advent till trettonhelgen. En minskning som Josefin Åkerström tror beror på en ökad medvetenhet.

– Det finns en ökad allmän medvetenhet och det kan bero på att media och vi blivit bättre på att lyfta fram och påminna om risker och vad man ska tänka på, säger hon.

Räddningstjänsten Storgöteborg är därför varje år ute och pratar brandrisker med invånarna i upptagningsområdet. Så även i år.

– Vi är ute 1 och 15 december. Även om ljusbränderna inte är den vanligaste orsaken till brand i hemmet så är det viktigt att påminna om att släcka ljusen då vi ser en ökning varje år i december, berättar Josefin Åkerström.

Grundregeln är att den som tänder ljuset också ansvarar för att släcka det.

– Och man ska alltid släcka ljusen innan man lämnar rummet.

Det är också viktigt att välja en stabil ljusstake och att undvika mossa och annat brännbart.

– Det går att pynta med annat fint. När det gäller elljus är det viktigt att alltid släcka dem genom att dra ut kontakten eller använda strömbrytaren. En lampa som bara delvis skruvas ut kan orsaka kortslutning, säger Josefin Åkerström.

Byt batteri

Det gäller både elljusstakar och julgransbelysning.

– Börjar det brinna i granen tar det bara några sekunder och det går väldigt snabbt innan hela rummet är övertänt. Så det finns flera anledningar till att hålla granen blöt, säger Josefin Åkerström.

Viktigast av allt är dock brandvarnaren, det är den billigaste livförsäkringen man kan ha. Och en god regel är att byta batteri första advent varje år, har man det som en rutin är risken mindre att man glömmer.

– Brandvarnaren placeras i taket och inte på väggen. Röken stiger upp i taket och fyller rummet uppifrån och ner, säger Josefin Åkerström.

Det ska finnas minst en brandvarnare centralt placerat på varje våningsplan. Räddningstjänsten rekommenderar också att man har en brandvarnare i varje sovrum.

– Har man barnrum ska man se till att ha brandvarnare även i dessa.

En annan viktig påminnelse så här i jultider är att tänka på brandsäkerheten vid spisen när det ska bakas julgodis eller gäster ska underhållas samtidigt som maten står på plattan.

– Oaktsamhet vid matlagning är den vanligaste orsaken till bränder i hemmet. Börjar det brinna i en kastrull ska man inte släcka med vatten utan lägga på ett lock, stänga av plattan och flytta bort kastrullen, säger Josefin Åkerström.

Håll dig också i köket under tiden som du lagar maten. Det är när man försöker göra flera saker samtidigt som man ofta glömmer att stänga av plattan.

– Det är också bra att göra rent filtret i fläkten innan jul. Annars kan fett som fastnat där lätt börja brinna, säger Josefin Åkerström.