• Bild: PRESSBILD
    FÄNGSLANDE BERÄTTELSE. Mats Rehnman från Fabula storytelling kommer till Landvetter kulturhus för att berätta historien om Frankensteins monster. "Jag läser inte en text utan det är ett muntligt berättande, orden faller olika varje gång", säger han.
  • Bild: PRESSBILD
  • Bild: PRESSBILD

Ger nytt liv åt Frankenstein

Berättande

I år är det 200 år sedan Mary Shelleys bok om Frankenstein kom ut. För att fira jubileet kommer berättarkompaniet Fabula storytelling i kväll till Landvetters kulturhus för att ge liv åt berättelsen och även kasta nytt ljus över verkets upphovskvinna.

– Mary Shelley var bara 19 år när hon hittade på historien om vetenskapsmannen Victor Frankenstein och varelsen han skapade. Hon var 21 år när boken kom ut. Det är anslående. Hon skapade en helt ny litterär genre, säger Mats Rehnman.

Han har haft det muntliga berättandet som yrke i 30 år och reser nu landet runt med berättelsen om Frankensteins monster. Hans kollega Frida Spång ska berätta om Mary Shelley som på många sätt var en banbrytande kvinna för sin tid.

Rymde hemifrån

Mary rymde hemifrån med sin älskare, den berömda poeten Percy Shelley, och bodde hos Lord Byron i en stuga i Schweiz. Sällskapet hade tråkigt och bestämde sig för att tävla genom att hitta på varsin skräcknovell. Mary Shelleys bidrag var den numera odödliga berättelsen om Frankensteins monster.

– Hon berättade i en gotisk skräckstil som var rådande på den tiden, men hennes berättelse är samtidigt science fiction om en man som gör en stor upptäckt som han sedan inser är ett hot mot mänskligheten. Det är ett tema som används i många av vår tids filmer, som exempelvis i Blade­runner och den aktuella tv-serien Westworld, säger Mats Rehnman.

Han tycker att berättelsen är otroligt aktuell även i dag.

– Vi närmar oss den tekniska utveckling då vi kan skapa artificiell intelligens som är intelligentare än människan, om några årtionden kan vi nå dit att vi inte längre har kontrollen. Var är människans plats i en sådan värld? Det var en sådan utveckling som Mary Shelley förutspådde för 200 år sedan.

Kittlande skräck

Mats Rehnman kom själv i kontakt med berättelsen om Frankenstein när han växte upp. Då var det skräcken som lockade. Sedan dess har han börjat uppskatta andra sidor av berättelsen.

– När jag var barn på 60-talet fanns det serietidningar med skräck i USA, men i Sundsvall där jag växte upp gick de inte att få tag i. När jag var 12 år var jag på Irland och kom över en tidning som hette Frankenstein med foton ur filmen i, det var stort för mig, säger han.

Nu är det i stället Frankensteins och varelsens drivkrafter och de dilemman som uppstår som intresserar honom.

– Skräck och bu är ju något på ytan men historien innehåller mycket, mycket djupare frågor om rättvisa och ondska. Mary Shelley ansåg att ondska inte är en egenskap hos en människa utan ett resultat, det är något man kan tillföra. Varför är varelsen ond? Det kan man läsa om i romanen. Det är en väldigt gripande berättelse.

Mats Rehnman har upptäckt att publiken ofta sitter alldeles tyst när han slutar berätta.

– Tystnaden är den största applåden man kan få. Det betyder att publiken är inne i berättelsen och inte riktigt kan komma ut.

Tragisk historia

Att det är en väldigt tragisk historia samtidigt som den är lite läskig gör att Mats Rehnman rekommenderar att man åtminstone bör vara i tioårsåldern för att se den.

Han hade från början tänkt bli bildkonstnär, men via olika illustrationsuppdrag kom han in på att göra barnböcker, författa och göra skolbesök. Då upptäckte han att han hade förmågan att berätta och så småningom blev berättandet hans levebröd.

2005 var han med och startade Fabula storytelling som nu har nio berättare och gör en mängd olika föreställningar i olika genrer. De anlitas av bibliotek och skolor över hela landet och jobbar även med sociala projekt och med nyanlända.

Mats Rehnman har också jobbat en hel del utomlands.

– Berättarkonsten är inte så välkänd men den har blivit återupptäckt över hela västvärlden. Jag har varit på många internationella festivaler i andra länder och vi har tagit hit utländska berättare.

Kvällens föreställning är Mats Rehnmans första besök i Härryda kommun.

– Det finns ett flertal allmänt kända berättare i Göteborg som brukar täcka upp det området. Det ska bli kul att komma till Landvetter, säger han.