• Bild: OLA KJELBYE
    FINBESÖK. Göteborgs symfonikers barockensemble gästar Råda rum på lördag.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
    HOPPFULLA. Fredrik Larsson och Claes-Åke Johansson från Rotary hoppas att det blir fullsatt i Råda rum i samband med helgens välgörenhetskonsert.
  • Bild: Carl Appelgren

GSO:s barockensemble ger konsert för välgörenhet

Musik

På lördag står Göteborgs symfonikers barockensemble på scenen i Råda rum. Alla intäkter från konserten går till välgörenhetsorganisationen Shelter Box som hjälper människor i katastrofområden.

Det är Landvetter-Råda Rotaryklubb som står bakom evenemanget. Claes-Åke Johansson berättar att nätverket genom åren samlat in en hel del pengar genom att arrangera välgörenhetskonserter med exempelvis Povel Ramel, Lill Lindfors och Sylvia Vrethammar.

Nu vill de blåsa liv i traditionen igen.

– En av grundtankarna med Rotary är att ägna sig åt välgörenhet, det är ett nätverk av människor som vill göra gott. Rotary har bland annat varit med och utrotat polio. Nu är det Landvetter-Råda Rotaryklubbs tur att bidra, säger Fredrik Larsson.

Träffar varje måndag

Medlemmar i yrkesnätverket och andra intresserade träffas varje måndag och äter lunch ihop och lyssnar till föredrag om högt och lågt. En måndag hade de besök från Göteborgs symfoniker.

– Vi frågade om de inte ville komma hit och hålla en välgörenhetskonsert. De sa ja direkt och ställer upp helt utan kostnad för att det är ett behjärtansvärt ändamål, säger Fredrik Larsson.

Då det inte finns plats för hela orkestern med 69 musiker i Råda rum blir det i stället Göteborgssymfonikernas barockensemble med 14 musiker och fyra solister som kommer.

Begåvad trombonist

Rotary ville även ha med något lokalt inslag och bjöd in Mölnlyckefostrade trombonisten Hjalmar Ljungberg som förband. Han studerar nu andra året på Musikhögskolan i Stockholm.

– Jag kommer att framföra Shuberts Arpeggionesonat. Arpeggione var ett instrument som dog ut ganska fort efter att sonaten skrevs. Jag kommer att framföra den på trombon i stället, det är ett bättre instrument, säger Hjalmar.

Det kan tilläggas att Arpeggionesonaten oftast framförs på cello numera.

Hjalmar kompas av en annan välkänd lokal musiker, nämligen konsertpianisten Gunilla Flinck från Pixbo som har hunnit bli 87 år.

– Vi har träffats och övat, det var roligt. Det gick faktiskt jättebra, jag blev glatt överraskad, säger Hjalmar.

Så du är inte nervös inför framträdandet?

– Nej, jag är inte så nervös men det kommer jag säkert att bli innan det är dags, säger Hjalmar.

Förutom att Hjalmar spelar trombon spelar han också trumpet och sjunger. Målet är att bli musiker på heltid.

– Utbildningen går ju ut på att bli orkestermusiker men i somras spelade jag i popband så framtiden är inte helt utstakad, säger Hjalmar som ser fram emot att komma hem till Mölnlycke och spela inför familj och vänner.

Ännu en lokal profil kommer att framträda på scenen. Det är radioprataren Erik Blix, som för en dryg månad sedan fick ta emot radio- och poddpriset Guldörat som årets manliga programledare, som ska vara kvällens konferencier.

En annan som ska vara på plats är Jan Larsson från Shelter Box som kommer att visa exempel på de boxar som organisationen levererar till katastrofområden. En box innehåller exempelvis tält, vattenreningsutrustning, gasolkök, belysning och verktyg; saker som kan vara livsavgörande för en familj som blivit av med allt i samband med en naturkatastrof.

– Det är spännande att se hur mycket som får plats i en så liten låda. Det är väldigt genomtänkt, säger Claes-Åke Johansson från Landvetter-Råda Rotaryklubb.

Nominerad till fredspris

Organisationen Shelter Box som startades i England var i år nominerad till Nobels fredspris. Den finns i en rad länder i Europa, Asien, Amerika och Afrika och finns på plats i katastrofområden över hela världen.

Ett aktuellt exempel är Indonesien där en jordbävning och efterföljande tsunami för en månad sedan dödade många människor och gjorde över 200 000 hemlösa.

Arrangörerna från Landvetter-Råda Rotaryklubb hoppas nu att så många som möjligt kommer för att lyssna till konserten och samtidigt bidra till Shelter Box arbete för att lindra nöden i världen.

– Göteborgssymfonikerna är jättehyggliga som ställer upp, då vill vi gärna att det ska vara fullt i lokalen så att vi kan skänka mycket pengar, säger Fredrik Larsson.