Hur svårt kan det vara egentligen?

Krönika

Hur svårt kan det egentligen vara? Ställ dig sist och titta på de andra som kan! De nioåriga tjejerna i laget tittar irriterat på tränaren som sedvanligt gick och ställde sig sist i ledet. Längst bak, bakom de andra tränarna.

En bit bort i lokalen stod två av de andra tjejerna i laget och utbytte menande blickar. Att han aldrig kan lära sig att lära ut rätt. Hur svårt kan det egentligen vara, suckade den ena. Att hans dotter inte tar bort honom från laget. Det är ju pinsamt, svarade den andra.

Efter träningen gick tränaren med tunga steg till bilen. Satte sig bakom ratten och startade bilen. Han visste att den snart skulle komma. Den där iskalla kommentaren från dottern. Men, pappa måste du skämma ut mig så där varenda träning. Du måste skärpa dig!

Precis samtidigt i en annan hall inte så långt därifrån.

Hur svårt kan det egentligen vara? Ställ dig sist och titta på de andra som kan! Tränaren tittade irriterat på den nioåriga killen som sedvanligt gick och ställde sig sist i ledet. Längst bak, bakom de andra lite ”duktigare” killarna.

En bit bort i lokalen stod två av de andra tränarna och utbytte menande blickar. Att han aldrig kan lära sig att skjuta. Hur svårt kan det egentligen vara, suckade den ena. Att hans pappa inte tar bort honom från laget. Det är ju pinsamt, svarade den andra.

Efter träningen gick pojken med tunga steg till bilen. Satte sig bakom i baksätet bakom förarstolen. Han visste att den snart skulle komma. Den där iskalla kommentaren från pappan. Måste du skämma ut mig så där varenda träning. Du måste skärpa dig!

Press och höga krav drabbar oss alla. På jobbet, i klubben, i skolan, hemma, borta. I våra egna huvuden. Vi upp­lever att vi har mer och mer att leva upp till. Inte minst i en värld som pågår dygnet runt. På nätet och IRL (in real life). För våra barn som växer upp i denna tidsålder mår fler och fler dåligt. Ont i magen. Sömnsvårigheter. Psykisk ohälsa. Självmord.

Vill jag som vuxen förstärka detta? Vill jag vara en bidragande orsak till det ohälsosamma? Barn mår bra av tydliga regler och sunda konsekvenser. Barn mår bra av att vi vuxna ställer rimliga krav. Det får dock inte blandas ihop med otydliga regler och osunda konsekvenser. Barn mår bra av kloka vuxna förebilder. Så låt oss vara det.

Hur svårt kan det vara egentligen?

  • Fredrik Löfgren