• Bild: JOHAN PAALZOW
    NÄRA SLUTDESTINATIONEN. Konstverket Solsten ska pryda rondellen utanför Emersons lokaler i Mölnlycke företagspark. På fredag ska den et ton tunga kometen monteras på sin sockel.
  • Bild: PRIVAT
    TUFFT JOBB. Konstnären Johan Paalzow har oförtrutet jobbat på för att få kometen färdig.
  • Bild: JOHAN PAALZOW
    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kometen är på väg

Skulptur

Tre år har gått sedan den planerade invigningen av den kometformade skulpturen Solsten och många har nog undrat om den någonsin kommer att komma på plats.
Nu tyder det mesta på att så blir fallet – om allt går som det ska kan den enorma skulpturen avtäckas i rondellen i Mölnlycke företagspark på fredag.

Trots att det tagit tre år extra att färdigställa skulpturen har konstnären själv, Johan Paalzow, aldrig någonsin övervägt att ge upp.

– Jag har bara jobbat på och nu är den färdig, men om jag fick frågan igen om att göra en så här stor skulptur skulle jag nog fundera en stund innan jag sa ja, säger han.

”Ett riktigt monster”

Johan Paalzow beskriver skulp­turen som ett riktigt monster.

– Det är Sveriges största skulptur 2019 och allt är handgjort. Den är ­exceptionell på många sätt. Kometen är 13 meter lång och hänger 6-8 meter upp i luften, säger han.

Själva kometen väger ett ton och med sockeln som den ska hänga på blir det två ton.

Egentligen var det tänkt att konstverket skulle stå klart att beskåda redan i tisdags men så kom kylan och ställde på nytt till det för den hårt prövade konstnären. När HP nådde honom på måndagseftermiddagen hade han och hans medhjälpare dock byggt upp ett tält på platsen och installerat byggfläktar för att kunna jobba vidare med att färdigställa skulpturen.

– Nu kan vi hålla på igen och på fredag förmiddag ska vi vara klara, säger han.

Satsar på mindre projekt

Johan Paalzow berättar att skulpturen varit extremt svår att göra. Han har gjort stora skulpturer förut men ingen av den här dimensionen. Frågan är om han kommer att göra det igen.

– Jag har inget nytt projekt på gång just nu. Jag har lovat hela min omgivning att gå ner lite i size, säger han.

Hur känns det att skulpturen nu äntligen är klar?

– Fantastiskt bra. Min sambo har sagt att livet kan börja när kometen är på plats. Jag har varit som kometens gisslan och har inte kunnat ta ledigt på somrarna. Det har varit kämpigt.

Så vad ska du göra när den är klar?

– Jag ska nog dansa en liten jitterbugg framför skulpturen.