• SÅNGGLÄDJE. På lördag bjuder tre körer från Joyvoice på konsert i Mölnlycke kulturhus.

Kören Joyvoice sjunger för att sprida gjädje

Körsång

I våras bildades Joyvoice-kören i Mölnlycke. På lördag blir det stor konsert i Mölnlycke kulturhus tillsammans med körerna från Ale och Lilla Edet.
– Det blir mäktigt. Vi kommer att vara runt 80 körsångare, berättar körledaren Ylva Nord.

Joyvoice är ett körkoncept som finns över hela landet. Kören är öppen för alla och det finns inga krav eller intagningsprov för att få vara med.

Ylva Nord startade de två körerna i Ale och Lilla Edet för 1,5 år sedan och i våras startade upp verksamhet även i Mölnlycke. Deltagarna har strömmat till och nu är Mölnlyckekören hennes största med 58 medlemmar.

– De är otroligt duktiga och hittade varandra snabbt. Det är väldigt blandat, det är ganska många nybörjare, en del som har sjungit i andra typer av körer och en del ”gamla rävar. Åldrarna är allt från 25 år till 60-70, säger Ylva Nord.

Samlar in pengar

Joyvoice körer brukar ­ofta samla in pengar till välgörenhet och på lördag kommer överskottet från konserten att gå till föreningen Suicide Zero som jobbar för att förebygga självmord.

– Temat psykisk ohälsa kommer att vara en liten röd tråd under konserten. Vi gör en låt av Avicii som tog livet av sig och kommer att ha låtar till de ensamma, men det blir mycket glädje också. Joyvoice handlar så mycket om glädje. Det är många körmedlemmar som kommer fram för att tacka, de kan ha varit i en depression eller utbrändhet och har fått så mycket glädje av att vara med och sjunga. Jag brinner väldigt mycket för det här, säger Ylva Nord.

Själv har hon sjungit hela sitt liv. Hon började spela fiol när hon var sex år och har spelat piano, gitarr och sjungit under uppväxten i Ljungskile. Så småningom utbildade hon sig till musikal­artist på Artisten i Göteborg.

Artist i Tyskland

Efter utbildningen fick hon jobb i Tyskland som artist på ett kryssningsfartyg.

– Jag har gjort många såna jobb på kryssningar och åkt på turnéer och har bott i Tyskland från och till i elva år. I slutet av 2016 kom jag hem till Sverige och var lite sliten efter att ha varit på en lång turné i Tyskland, Belgien och Holland. Man blir lite rotlös av att ständigt vara på resande fot och bo i en väska så jag kände att det var dags att hitta en trygg punkt och saknade Sverige och vänner och familj, säger Ylva.

Via sin syster fick hon höra talas om Joyvoice.

– Jag hade tappat lite av glädjen till musiken efter att ha jobbat intensivt i många år. Jag tänkte att detta var ett bra sätt att komma tillbaka till det som gjorde att jag började sjunga, säger Ylva.

Har vuxit med tiden

Hon sökte och fick jobbet.

– Jag älskar det. Det är underbart att få jobba med dessa människor. Vid terminsstart vågar de knappt komma in i lokalen och klättrar längs väggarna, många har aldrig sjungit annan än i duschen eller i bilen förut. Många kommer hit själva, det är jättemodigt men de är väldigt nervösa. Det gäller att visa dem att det här är inget farligt, det handlar inte om att vara en perfekt sångare utan mer om glädje. Det har blivit en fantastisk skillnad sedan de började, säger Ylva.

Hon säger att arbetet med körerna ger henne minst ­lika mycket som det ger deltagarna.

– Att sjunga är en form av välmående som är lika viktigt som att träna, det ger lyckokänslor för resten av veckan. Jag har fått tillbaka gnistan och har faktiskt börjat jobba så smått som artist igen. I januari ska jag åka på en fem veckor lång turné till USA med en Abba-show. Jag kommer hem lagom till körterminen börjar igen i mars, berättar Ylva.

Lördagens konsert varar i en knapp timme och kommer att innehålla en blandad repertoar.

– Det blir pop, ett rock­medley, lugna ballader och så lite julstämning i och med att det är första advent. Det kommer att bli något för ­alla, säger Ylva.