Bild: Adam Andersson
Utveckla. Pontus Mönell vill tillsammans med Per Blomqvist göra Chalmers GK:s restaurang till en av Sveriges tio bästa.

Mönell har landat på Chalmers GK

Landvetter

Han gick från bartender till att starta egen sportbar som 26-åring. Två år senare hade han fyra stycken. Nu är den nyblivne småbarnspappan, Pontus Mönell, en av två som tagit över restaurangen på Chalmers Golfklubb.

Det är måndagmorgon och Pontus Mönell låser upp dörren in till restaurangen på Chalmers Golf­klubb. Sedan några månader tillbaka driver han den tillsammans med kollegan Per Blomqvist.

De har redan hunnit göra om och börjat sätta sin egen prägel på det. Baren är flyttad och buffébordet som tidigare stod mitt i lokalen är nu borttaget. Mönell slår sig ned i en blå tygfåtölj där baren tidigare stått placerad.

– Vi ville få lite mer känsla av en vanlig restaurang här inne. Det var kanske lite mer ”bambakänsla” och arbetslunchställe innan och inget fel med det, men det kanske inte riktigt passade som en golfrestaurang, säger Pontus Mönell.

Vad var det som lockade med att ta över det här?

– Direkt när de frågade så fanns det väl egentligen inget intresse. Första tanken var att det såg alldeles för tråkigt ut här uppe. Då hade man på något sätt missat utsikten som är här för att ingenting var gjort här inne sedan -85, men då tog jag med min tjej som håller på en del med styling. Då hade hon en tanke och när vi började rita på det så tänkte vi att det här kanske ändå kunde bli schysst, säger Mönell.

Började som diskare

Ursprungligen kommer han från Göteborg, flyttade sedan till Sundsvall och kom redan som 18-åring in i restaurangbranschen. Inledningsvis som diskare, men där blev han trots allt bara en kort period innan en han hoppade på en bartender­utbildning. Efter det blev det en del säsongsjobb i bland annat Åre och Vemdalen innan han begav sig söderut igen för jobb i Båstad och Visby.

– Jag vet inte riktigt vad det kommer ifrån att det blivit restaurangbranschen. Jag tror att det är ett litet bananskal faktiskt. Man ramlade in på någonting efter skolan och sedan har det alltid funnits väldigt mycket att göra. Jag har gillat servicen, varit intresserad av mat och även marknadsföringen. Det är alltid kul att hitta nya vägar att nå ut, säger Mönell.

Entreprenörsanda

Drömmen var trots allt inte att stå bakom baren. Mönell beskriver själv att det någonstans alltid funnits en entreprenörsanda i honom och att viljan att starta någon­ting eget lockat honom. När hans 26 årsdag nyligen passerat tog han tag i den saken och tillsammans med några kompisar startade han Glenns sportbar i Göteborg.

– Målsättningen har varit att få öppna egen restaurang. Det har varit drömmen sedan jag kom in i branschen. Sedan är det ju lite så med drömmar att när du väl är där så har du nästan glömt den. Då ska man jaga på någonting nytt, säger Mönell och fortsätter:

– Men för mig så har det alltid varit en oerhörd frihet att inte ha någon annan att skylla på. Går det bra så är det väldigt roligt och går det dåligt så är inte det jättejobbigt heller egentligen. Du kan alltid välja att jobba mer. Sedan är det alltid skoj att se någonting byggas upp, säger Mönell.

Hade fyra sportbarer

Tidigare i livet har han varit en person som velat bygga upp saker och sedan gå vidare. Han startade sitt första Glenns sportbar när han var 26. När han fyllt 28 hade han startat upp fyra och det skulle sedan bli en femte innan han valde att lägga det projektet bakom sig.

Så känner han inte den här gången. Känslan för restaurangen på Chalmers Golfklubb är någonting annat.

– Nu vill man inte iväg. Nu vill man landa och istället för att bygga upp och gå vidare så vill man bygga upp och göra det bättre. Vi vill verkligen göra det här så bra vi någonsin kan, säger Mönell.

Det finns också en konkret målsättning för restaurangen.

– När vi tog över låg den här på 340:e plats av Sveriges 350 golfrestauranger och vårt mål är att ta oss till topp tio. Det var lite kul att ta över från det läget för då vet man att kommer vi inte uppåt så gör vi fel sak, säger Mönell.

Meriterad partner

När Mönell säger ”vi” så är det restaurangens andra delägare Per Blomqvist han också pratar om. Blomqvists bakgrund ser annorlunda ut jämfört med Mönells. Dels är han 13 år äldre, men han är också en av Sveriges få lektorer i vin och har varit med och gjort Nobelmiddagen.

– Det var slumpen som gjorde att vi träffades. Det var en tillställning där vi hade bekanta vänner som gjorde att vi möttes och började tjöta lite. Vi var båda två i ett läge där vi lämnat det vi gjorde och hade lite olika tankar. På det viset var det. Vi har bara känt varandra i lite mer än två år, men det kan passa bra det också. När jag hade Glenns var det med tre nära vänner, men jag och Per är två olika personer. Jag gillar en sak och Per gillar en sak, så vi tar det bästa från varandra. Det handlar bara om att kunna lita på varandra. Det måste man, säger Mönell.

Har blivit pappa

Om tillvaron på jobbet är ny för Pontus Mönell så är den detsamma på hemma­plan. Sedan några månader tillbaka är 34-åringen nämligen pappa till en liten dotter.

– Det är grymt. Det slår allt. Folk runtomkring har alltid sagt att man inte fattar innan man själv fått barn och det gör man väl inte heller egentligen, men samtidigt tyckte jag att man kunde förstå att det är stort. Det får lite en annan mening och det är det jag menar med att man nu vill stanna upp lite mer i stället för att bara springa vidare, säger Pontus Mönell.

  • Adam Andersson031-98 50 67